2p

Az LMP továbbra is követeli az akkumulátorgyárak magyarországi telepítésének leállítását, illetve azok eltávolítását, az ellenzéki párt szerint csak szennyezés érkezik ezekből az üzemekből, súlyosan veszélyeztetve a helyben élőket.

Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese csütörtöki, online is követhető sajtótájékoztatóján a gödi akkumulátorgyárat hozta példaként, ahol szavai szerint az eddigi feltételezéseiknél is sokkal nagyobb a baj.

Kitért arra, hogy az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszerben megjelent adatok alapján a gödi Samsung gyárból a levegőbe kerülő szén-dioxid mennyisége 2018-hoz képest a hétszeresére nőtt, a vetélést és magzati rendellenességet okozó vegyületből 2019-22 között 88 tonna került a levegőbe.

Hivatkozott egy 2021-es vizsgálatra is, amelyik szerint a munkahelyi levegőben mért nikkel és kobalt határértéke a megengedettnek tízszerese, húszszorosa volt.

Elektromos autóakkumulátor: súlyos környezeti kockázatok merülnek fel. (Illusztráció.) Fotó: Wikipédia
Elektromos autóakkumulátor: súlyos környezeti kockázatok merülnek fel. (Illusztráció.) Fotó: Wikipédia

Az akkumulátorgyárak és az akkumulátoripar működése a súlyos környezetszennyezés mellett azt eredményezi, hogy a dolgozók és a helyben élők elveszítik az egészséges környezethez fűződő jogukat - mondta Csárdi Antal.

Szóvá tette, hogy a kormány rendre lesöpörte jelzéseiket, és mindent elkövetett azért, hogy az érintett cégek profitja a maximális legyen, az egészséges környezet kárára.

Követelik a kormánytól, hogy az akkugyarmatosítást egyszer és mindenkorra állítsák le - jelentette ki az ellenzéki politikus, aki kitért arra is, hogy ezek a gyárak kiemelt beruházásként jöttek létre, így a kapcsolódó információkhoz csak peres úton lehetett hozzájutni.

Megerősítette, elvárják azt is, hogy a kiemelt beruházásokról szóló törvényt vonja vissza a kormány.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!