2p

Nem tudják kigazdálkodni az önkormányzatok a vízimentőket.

A Népszava cikke szerint ugyan elméletben a balatoni strandok kétharmadán nyitvatartási időben kéne dolgoznia vízimentőnek, idén közel sem lesz ekkora a lefedettség. Az utóbbi időben 2021-ben volt a legjobb a helyzet, akkor 30 település 61 strandján teljesítettek szolgálatot a VMSZ (Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata) szakemberei, idén viszont csak 24 település 44 strandján vannak jelen. A lap szerint előfordulhat, hogy bizonyos strandokon időlegesen vagy egyáltalán nem lesznek jelen vízimentők, így a strandolók saját felelősségükre fürdőzhetnek csak.

Öt évvel ezelőtt nettó 15 ezer, idén viszont már 34 ezer forintba kerül egy vízimentő egy napra történő alkalmazása, így a június 1-től augusztus 31-ig tartó időszakban nagyjából 4 millió forintba kerül egy vízimentő, viszont olyan strandok is vannak, ahol két mentőt kell alkalmazni. Ehhez jönnek még különféle járulákos költségek, mint a kötelező rádióbérlés, illetve a mentők szállása, összességében tehát egy vízimentő egy nyárra nagyjából 4,5 millió forintjába kerül egy önkormányzatnak.

"Az árakon látszik, hogy nincs konkurencia, de akármennyibe is kerül, nekünk kötelező megrendelni a szolgáltatást – jegyezte meg Galácz György, Balatonmáriafürdő polgármestere a lapnak, aki hozzátette, nyolc strandjukból csak a központi fizetőre kell vízimentő, ám ez is több milliós kiadást jelent. – Az a baj, hogy az emberek csak azt látják, emelkedtek a belépőárak, ám arra nem gondolnak, hogy ez nem nyerészkedés, hanem menekülés, hiszen elszálltak az energiaárak, a vízdíj, s persze a szolgáltatások költségei is. Néhány év alatt több, mint a duplájára ment fel a vízimentők díja, ezt is ki kell fizetni valahogyan."

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!