2p

A magyar kormány vállalta, hogy 2023 végéig elkészíti és az Európai Bizottságnak benyújtja a hazai nyugdíjrendszer átfogó felülvizsgálatáról szóló, független jelentést, amely az uniós helyreállítási alapok lehívásának egyik előfeltétele. De a jelentés nyilvánosságra hozatalának határideje elhalasztódott, és a társadalmi konzultációra vonatkozó tervek is homályosak maradtak.

A magyar nyugdíjrendszer reformjának kérdése az Európai Bizottság által jóváhagyott Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) részeként került elő, amelynek értelmében a magyar kormányzatnak 5,8 milliárd eurós (kb. 2320 milliárd forint) támogatást lehet lehívnia.

Ennek egyik előfeltétele egy átfogó jelentés elkészítése a hazai nyugdíjrendszer állapotáról és reformlehetőségeiről 2023 végéig, amely feladatot az OECD-re bízták - írja a 24.hu.

Misztikus homály fedi a készülő nyugdíjreformot
Misztikus homály fedi a készülő nyugdíjreformot
Fotó: Depositphotos

A jelentés elkészítését követően a következő lépés a reformjavaslatok társadalmi konzultációja lenne 2024. június 30-ig, majd a végleges reform elfogadása 2025. március 31-ig. Azonban jelenleg nincs információ arról, hogy a jelentés elkészült volna, vagy hogy elérhető lenne online.

Bár a lap rákérdezett erre, de Pénzügyminisztériumtól érkező válaszok nem tartalmaztak konkrétumokat a jelentés állapotáról vagy annak nyilvánosságra hozataláról. A minisztérium csak annyit közölt, hogy a magyar nyugdíjrendszer stabilan működik, és folyamatosan figyelemmel kísérik annak működését.

Az Országos Nyugdíjas Parlament több kísérletet is tett arra, hogy információt szerezzenek a nyugdíjreform állásáról. Tompos Márton országgyűlési képviselő és Varga Zoltán, az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának elnöke is megkereste a pénzügyminisztert ezzel kapcsolatban, de válaszaik nem hoztak áttörést.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!