2p

A kormány a tavalyinál több pénzt szed be az önkormányzatoktól szolidaritási hozzájárulás címén, ám összességében kevesebbet fizet ki a helyhatóságoknak feladataik megoldására.

A Pénzügyminisztérium már nem tagadja, hogy az önkormányzatoktól beszedett szolidaritási hozzájárulást nem osztják vissza közvetlenül a szegény településeknek, hanem egyszerűen beönti a az állami költségvetés önkormányzati bugyrába - derül ki a Népszava összeállításából. Az információ a tárca válaszából derült ki, amelyet a Niedermüller Péter VII. kerületi polgármester által benyújtott közérdekű adatigénylésére küldött.

Folytatódik a péznbeszedés
Folytatódik a péznbeszedés
Fotó: Depositphotos

A tárca szerint a „szolidaritási hozzájárulással a kiemelkedően kedvező anyagi helyzetben lévő önkormányzatok támogatják a kedvezőtlenebb anyagi helyzetben lévőket”, ám hogy mely önkormányzat számít „kiemelkedően tehetősnek”, azt a kormány dönti el. A válasz szerint 2023-ban 724 települési önkormányzatnak kellett 237 milliárd forint szolidaritási hozzájárulást fizetnie.

Százmilliárdok érkeznek a büdzsébe

Idén a tavalyinál is több településtől, 848 önkormányzattól szednék be a hozzájárulást, amiből összesen 310,6 milliárd forint bevételre számítanak.

Az összeg a PM szerint azért emelkedik, mert „az érintett települések adóbevétele nagyobb mértékben növekedett”. Ezt a növekményt nem hagyják náluk, holott a többletbevételre nagy szüksége lenne a helyhatóságoknak.

Masszív mínusz

Ezzel idén az önkormányzatok egyenlege 2020 óta harmadszor kerül mínuszba. A szektor hiánya 108 milliárd forint az Eurostatnak megküldött hiányjelentés (EDP) szerint. Ezt a pénzt az önkormányzatoknak ingatlanértékesítésből, bankbetétek feléléséből kell előteremteniük. A szolidaritási hozzájárulásból beszedett pénz a PM beszámolója szerint „része az önkormányzati támogatás pénzügyi fedezetének. Ennek szabályrendszerét a költségvetési törvény határozza meg. A települések 2023-ban összesen 1178 milliárd forint kormányzati támogatást kaptak feladataik ellátására”. Idén csak 1050 milliárd jut az önkormányzatokra. Ebből csak 740 milliárdot fizet az állam, a többit az önkormányzatok adják össze – maguknak – szolidaritási hozzájárulás címen.

Az Mfor sorozatot indított az önkormányzati választások miatt, a cikkekből kiderül, mi várható a különböző városokban. A sorozat legfrissebb darabja, Miskolcról szól, a többi cikk pedig itt található

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!