2p

A magyar kormány szerint úgy tűnik, hogy minden rendben van.

A hvg.hu vette észre, hogy az azerbajdzsáni Trend hírügynökség arról ír, Magyarország vétózta meg, hogy az EU kollektív nyilatkozatot adjon ki a karabahi helyzetről.

Romos épület valahol a vitatott státuszú régióban. Fotó: Depositphotos
Romos épület valahol a vitatott státuszú régióban. Fotó: Depositphotos

Ahogy arról korábbi cikkünkben is írtunk, azután, hogy Hegyi-Karabahban egyre feszültebbé vált a helyzet, majd Azerbajdzsán szerdán győzelmet hirdetett a Hegyi-Karabah elleni egynapos katonai támadás után, amelynek során Baku tüzérségi tűzzel lőtte az örmény ellenőrzésű régiót. A támadás beszüntetése után tűzszüneti megállapodás jött létre - erősítette meg az azeri védelmi minisztérium is.

A hvg.hu emlékeztet, Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön közleményben, az EU nevében szólította fel az Bakut és a karabahi örményeket, hogy sürgősen kezdjenek átfogó és átlátható párbeszédet. Borell szerint „Azerbajdzsán felelős azért, hogy biztosítsa a karabahi örmények jogait és biztonságát, beleértve azt a jogot, hogy megfélemlítés és megkülönböztetés nélkül élhessenek lakhelyükön.” Arra is felhívta a figyelmet, hogy ha az azeriek belefognak a polgári lakosság kényszerű kitelepítésébe, akkor arra az EU határozott választ fog adni.

A portál azonban Trend hírügynökség névtelen diplomáciai forrásaira hivatkozva azt írja, hogy

Borell nyilatkozatát eredetileg a 27 EU-tagállam közös állásfogalásábnak szánták, de Magyarország megakadályozta annak elfogadását.

Ez annak fényében talán nem is olyan különös véletlen, hogy a magyar kormány egyébként nemrég jelentős üzletet ütött nyélbe az azeri vezetéssel, egy hazai cégekből álló konzorcium Hegyi-Karabah újjáépítésén fog dolgozni a jövő évtől:

Reagált Szijjártó Péter

A miniszter Facebook-oldalán válaszolt az azeri értesülésekre, szavai szerint nemcsak Magyarországnak voltak észrevételei a nyilatkozattal kapcsolatban, végül azonban nem sikerült egyetértése jutni. Vétóról azonban ő nem beszélt:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!