<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A csütörtök történései röviden, egy helyen.

 • Kilenc nyugati sorozatvetőt semmisítettek meg az orosz légierő nagypontosságú csapásai: öt amerikai gyártmányú MRLS és két német MARS-II típusút a Zaporizzsja megyei Sevcsenkivszke és Hrihorivszke térségében, a donyecki régióban lévő Illicsivka közelében pedig két amerikai HIMARS-t - közölte a csütörtöki hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. A tábornok szerint precíziós légicsapásuk több mint kilencven lengyel "zsoldost" ölt meg a Harkiv megyei Borivszke közelében.
   
 • Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint az ukrajnai konfliktus akár "holnap véget érhet", ha Kijevben meglenne ehhez a politikai akarat. Megismételte, hogy a háború orosz célkitűzései változatlanok maradtak, beleértve Ukrajna "nácitlanítását" és demilitarizálását is. Szerinte Nem járul hozzá a konfliktus megoldásához az Ukrajnát orosz területek elleni támadásra buzdító német kijelentés.
   
 • Hadifoglyokat látogatott meg a Vöröskereszt. A katonák könyveket, tisztálkodószereket, takarókat és meleg ruhát kaptak, és közvetítették nekik családjuk üzenetét. A szervezet munkatársai orosz hadifoglyoknál is jártak. December végéig további ilyen látogatások várhatók. Az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta a vöröskereszt elsősorban az ukrán őrizetben lévő orosz hadifoglyokhoz jutott el.

Ferenc pápa Fotó: Pixabay
Ferenc pápa Fotó: Pixabay

 • Putyin kijelentette: folytatni fogja az ukrán energetikai infrastruktúra elleni támadásokat annak ellenére is, hogy milliókat hagytak már áram és víz nélkül. Az orosz vezető a támadásokat válaszcsapásnak tartja, és azzal vádolja Kijevet, hogy felrobbantotta a Kurszk atomerőmű vezetékeit és nem látta el vízzel Donyecket.
   
 • Oroszország továbbra is arra készül, hogy elfoglalja Kelet- és Dél-Ukrajna azon részeit, melyeket Putyin az országhoz tartozónak tart - közölte Dmitrik Peszkov, a Kreml szóvivője.
   
 • Egy ukrán tisztviselő szerint körülbelül 10 ezer ukrán szolgálatost és nagyjából ugyanennyiukrán civilt tartanak fogva orosz fogdákban. Olekszandr Kononenko, aki az ukrán parlament nevében felügyeli az emberi jogokat azt mondta, a civileket azért tartják illegálisan fogva, mert állítólagos kapcsolatban állnak az ukrán hadsereggel vagy az állammal.
   
 • Robbanások történtek a Zaporizzsja régióban található Berdjanszk légitámaszponton. Három nagy robbanás hallatszott több kisebb mellett az Azovi-tenger partján fekvő város közelében.
   
 • Az orosz védelmi minisztérium szerint az orosz csapatok harcászati gyakorlatokon vesznek részt Fehéroroszországban. A minisztérium által közzétett videókon az látható, hogy orosz katonák hófelszerelésben edzenek tankok közelében téli környezetben.
   
 • Ferenc pápa megtörve és sírva imádkozott Ukrajna békéjéért hagyományos karácsonyi látogatása során a római Spanyol lépcsőnél. A Reuters szerint a pápának félbe kellett szakítania a beszédét, fél percig nem tudta azt folytatni a remegése miatt. Amikor folytatni tudta, még mindig remegett a hangja.
   
 • Az ukrán külügyminiszter szerint az ENSZ-szel együttműködve biztonsági zónát hoznak létre a Zaporizzsja atomerőmű körül.
   
 • Az orosz erők már több mint 1000 rakétát lőttek ki Ukrajna elektromos hálózatára, mely a jelentős károk ellenérem még mindig működik.