3p

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

 • Váratlanul Kijevbe érkezett hétfőn Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter, hogy Washington "rendíthetetlen" támogatásáról biztosítsa Ukrajnát Oroszország támadásával szemben. Lloyd Austin szerint látogatásával "fontos üzenetet" kíván küldeni, miszerint "az Egyesült Államok továbbra is támogatni fogja Ukrajnát most és a jövőben is". Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint megbeszélésükön szó volt a harctéri fejleményekről, a Fekete-tengerről és az ukrán exportfolyosóról. A találkozó után Lloyd Austin egy új, 100 millió dollár értékű katonai támogatást jelentett be Ukrajna számára. Összehasonlításul: az Egyesült Államok eddig összességében nagyságrendekkel nagyobb, több mint 44 milliárd dolláros támogatást adott Ukrajnának ilyen téren a háború kezdete óta. Korábban John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának stratégiai kommunikációért felelős koordinátora azt mondta, hogy az Egyesült Államok kormánya a Kijev megsegítésére elkülönített összegek mintegy 96 százalékát már elköltötte. Szerinte az Egyesült Államok további nagyszabású segítségének elmaradása káros hatással lenne Ukrajna védelmi képességeire.
  Fontos látogatót fogadott Zelenszkij. Fotó: president.gov.ua
  Fontos látogatót fogadott Zelenszkij. Fotó: president.gov.ua
 • A fronton harcoló orosz katonák feleségei által vezetett november 7-i utcai tüntetés valószínűleg az első ilyen demonstráció volt Moszkvában azóta, hogy Oroszország totális háborút indított Ukrajna ellen 2022. február 24-én, írja a brit védelmi minisztérium friss értékelésében. A tüntetők a központban lévő Teatralnya téren gyülekeztek mintegy két héttel ezelőtt, és transzparenseken követelték, hogy hívják vissza férjeiket a frontvonalról. A rendőrök perceken belül feloszlatták a demonstrációt.
   
 • Ukrán közlések szerint két ember meghalt, amikor orosz rakétatalálat érte egy magán logisztikai cég parkolóját hétfő reggel a dél-ukrajnai Herszonban.
   
 • Egy ukrán katona és egy nő életét vesztette, amikor gránát robbant egy kijevi lakásban - közölte hétfőn az ukrán főváros rendőrsége. Arról a rendőrség nem tájékoztatott, hogy mi okozta a detonációt.
   
 • Ukrajna és Oroszország a Vöröskereszt közvetítésével ismét kicserélte elhunyt katonák földi maradványait. A hadifoglyok ügyeinek kijevi koordinációs központja hétfőn a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson közölte, hogy 94 ukrán katona holttestét kapták vissza.
   
 • Lengyelországban az állampolgárok 44 százaléka ellenzi a kötelező katonai szolgálat visszaállítását - ismertette hétfőn a Super Express című lap a Pollster közvélemény-kutató friss felmérését. A válaszadóknak csupán 27 százaléka tartotta jó ötletnek a kötelező katonai szolgálatot, 13 százalék úgy vélte, a szolgálat mindkét nemre vonatkozhatna, körülbelül 16 százalék pedig nem tudott egyértelmű választ adni a kérdésre. A kötelező szolgálatot ellenzők nagy része férfi.
   
 • Washington és London a mozgósítás maximális kiterjesztését sürgeti Kijevtől, beleértve a 17 és 70 év közötti férfiak besorozását, valamint nők behívásának folytatását - jelentette ki Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója a szervezet sajtóirodája által hétfőn kiadott közlemény szerint. Nariskin szerint az intézkedés célja a sikertelen ukrán ellentámadás során a személyi állományban elszenvedett hatalmas veszteségek pótlása lenne, valamint az, hogy megpróbálja elhitetni: Oroszország győzelme az ukrajnai konfliktusban lehetetlen.

  (Forrás: The Guardian, MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!