<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A Moszkvában fogvatartott politikus fősegédje szerint az orosz elnök cserelapot láthat Navalnijban. Mutatjuk az elmúlt tizenkét óra háborúval kapcsolatos főbb híreit.

  • A jelek szerint az orosz erők a megszállt Zaporizzsja atomerőmű elhagyására készülnek – mondta az ukrán állami atomenergia-cég, az Enerhoatom vezetője, Petro Kotin vasárnap a nemzeti televízióban.
  • Volodimir Zelenszkij arra figyelmeztetett, hogy Oroszország újabb rakétatámadásokat tervez országa ellen. „A terroristák újabb csapásokat készítenek elő. Ezt biztosan tudjuk. És amíg vannak rakétáik, sajnos nem állnak meg” – mondta vasárnap esti beszédében.
  • Vitalij Klicsko szerint 430 „melegítő központ” segít a lakosságnak megbirkózni az erőművek elleni orosz támadások hatásaival, és több mint 100 további központot terveznek létesíteni extrém körülmények esetén. Így reagált Kijev polgármestere Zelenszkij azon kijelentésére, miszerint az ukrán főváros nem tett eleget a lakosok megsegítéséért. Klicsko szerint Zelenszkij szövetségesei „manipulálták” a város erőfeszítéseit. Ugyanakkor egyértelművé tette, hogy „nem akarok politikai csatározásokba keveredni, különösen a jelenlegi helyzetben” – mondta a Telegramon vasárnap közzétett videóban. „Ez értelmetlen. Van dolgom a városban.” 
  • Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető életben maradása azon múlhat, hogy Vlagyimir Putyin számára mennyire értékes, mint egy esetleges jövőbeni alkualap – mondta Navalnij fősegédje. Leonyid Volkov londoni látogatása alkalmával hozzátette, hogy Navalnij elvesztette hozzáférését a családjához, és egy „8x12 lábos” cellában tartják fogva, miután az orosz hatóságok a múlt héten határozatlan időre magánzárkába kényszerítették. Csak Navalnij ügyvédei látogathatták meg a börtönkolóniáját hétköznap, és Volkov akkor is azt mondta: „nem láthatják; csak egy átlátszatlan üvegen keresztül beszélhetnek vele”, vagyis nem tudják meghatározni a fizikai állapotát.

Nem lehet megállapítani, milyen kondícióban van Navalnij. Fotó: MTI/AP/Denyisz Kaminyev
Nem lehet megállapítani, milyen kondícióban van Navalnij. Fotó: MTI/AP/Denyisz Kaminyev

  • Ukránok százai menekültek el Herszon városából vasárnap az orosz lövöldözés fokozódása miatt. Herszon hónap eleji felszabadítása jelentős harctéri nyereséget jelentett Kijevnek, de a lakosság víz-, fűtés- és áramhiánnyal küszködik. A múlt héten megkezdődtek az evakuálások, attól tartva, hogy a háború által az infrastruktúrában okozott károk túl súlyosak ahhoz, hogy az emberek elviseljék a kemény ukrajnai telet. Az elvándorlást súlyosbították az orosz lövedékek, amelyek által 32 civil vesztette életét, mióta az orosz erők november 9-én elhagyták a várost.
  • Nagy-Britannia megígéri, hogy jövőre fenntartja vagy növeli a katonai segélyt Ukrajnának – derül ki Rishi Sunak miniszterelnöki hivatala által kiadott beszédkivonatból, amelyet hétfőn tervez elmondani. „Addig állunk Ukrajna mellett, ameddig csak kell. Jövőre fenntartjuk vagy növeljük a katonai segélyeinket. És új támogatást fogunk nyújtani a légvédelemnek” – mondja Sunak állítólag. Legújabb segélycsomagja részeként az Egyesült Királyság Brimstone 2 típusú rakétákat és egy precíziós irányítású rakétát bocsát Ukrajna rendelkezésére.
  • Az ukrán hatóságok fokozatosan állítják helyre az áramellátást – mondta Zelenszkij vasárnap esti beszédében –, amit az ország négy atomerőművének visszakapcsolása segít, de a háború legpusztítóbb orosz légicsapásai után továbbra is emberek milliói maradnak hő és áram nélkül. 

(The Guardian)