3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A G7 csúcson több fontos kérdésben is döntöttek az országok. Háborús összefoglaló. 

  • Hatból öt frontszakaszon előrenyomult az orosz hadsereg az elmúlt nap folyamán, miközben 13 ukrán ellenrohamot vert vissza - közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.
  • Kilencen vesztették életüket, és 32-re nőtt a sérültek száma a kelet-ukrajnai Krivij Rih városát ért szerda délutáni orosz rakétatámadás következtében, emiatt pénteket gyásznappá nyilvánították a településen - közölte csütörtökön Olekszandr Vilkul, a városi védelmi tanács elnöke.
  • A G7-ek megállapodásra jutottak arról, hogy a befagyasztott orosz eszközöket 50 milliárd dolláros kölcsön finanszírozására használják fel Ukrajnának költségvetési, katonai, újjáépítési és humanitárius célokra.
  • Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője csütörtökön azt mondta, hogy a nyugati kísérletek arra, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó bevételt elvegyék, bűncselekménynek minősülnek, és Moszkva olyan válaszához vezetne, amely nagyon fájdalmas lenne az Európai Unió számára.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (középen) és Boris Pistorius német védelmi miniszter (mellette) német és ukrán katonákkal találkozott egy németországi gyakorlótéren 2024. június 11-én. Az ukrán katonákat itt képezik ki a Patriot légvédelmi rakétarendszer kezelésére. Zelenszkij az Ukrajna támogatására szervezett nemzetközi újjáépítési konferencián vesz részt Németországban
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (középen) és Boris Pistorius német védelmi miniszter (mellette) német és ukrán katonákkal találkozott egy németországi gyakorlótéren 2024. június 11-én. Az ukrán katonákat itt képezik ki a Patriot légvédelmi rakétarendszer kezelésére. Zelenszkij az Ukrajna támogatására szervezett nemzetközi újjáépítési konferencián vesz részt Németországban
Fotó: MTI/EPA/DPA pool

  • A G7-csúcson három ország – az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Kanada -közös nyilatkozatot adott ki, amelyben azt állítják, hogy Oroszország beavatkozik a moldovai októberi választásokba. A három ország arra figyelmeztet, hogy „az orosz szereplők összeesküvést folytatnak, hogy befolyásolják a 2024-es moldovai elnökválasztás kimenetelét”, és „tüntetéseket kívánnak szítani Moldovában, ha egy oroszbarát jelölt nem nyerne”.  A közlemény azt állítja, hogy az orosz színészek „hazugságokat terjesztenek a hivatalban lévő elnök jelleméről és szándékairól, valamint a feltételezett választási szabálytalanságokról”, és tiltakozásokat szándékoznak szítani.
  • Volodimir Zelenszkij és Joe Biden a tervek szerint a G7-csúcson 10 évre szóló kétoldalú biztonsági megállapodást ír alá, amely megállapodást Zelenszkij „példátlannak” minősített. Kijev 15 kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá más országokkal a teljes körű orosz invázió 2022-es kezdete óta, köztük az Egyesült Királysággal, Franciaországgal, Németországgal és Olaszországgal. A többi kétoldalú egyezményhez hasonlóan az Egyesült Államokkal kötött megállapodás sem követeli meg Amerikától, hogy Ukrajna védelmére álljon, ha megtámadják. De ez megkönnyítheti Ukrajna számára, hogy béketárgyalásokat kezdjen Oroszországgal, mivel Kijevnek némi biztosítéka lenne arra vonatkozóan, hogy egy újabb orosz támadás esetén milyen segítséget kap. (The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!