3p

Az ukrán elnök tanácsadója közölte, a tűzszünet azt jelentené, hogy Oroszországnak joga van a megszállt területeken maradni.

  • A tűzszünet most azt jelentené, hogy Oroszországnak joga van maradni az általa megszállt ukrajnai területeken – jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója pénteken a Twitteren. Az ukrán tisztségviselő ezt Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök aznap Minszkben tett felhívására válaszul írta, aki azonnali, feltétel nélküli tűzszünetet és béketárgyalásokat sürgetett az ukrajnai háború lezárása érdekében. „Bármilyen tűzszünet azt jelentené, hogy Oroszországnak joga van a megszállt területeken maradni. Ez semmiképpen sem engedhető meg” – szögezte le a tanácsadó. Hozzátette: Ukrajnának joga van csapatokat és haditechnikai eszközöket mozgatni a saját területén úgy, ahogy szükségesnek látja.
  • Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök közölte, hogy intenzívebb tárgyalásokat folytatott Oroszországgal a nukleáris fegyverek fehéroroszországi telepítéséről, és azt állította, hogy a szomszédos Lengyelország Fehéroroszország megtámadását tervezi. Fehéroroszország különleges erőket küldött Ukrajnával közös déli határához, „hogy megakadályozza a provokációkat” – tette hozzá.

A fehérorosz elnök háborús előkészülettel vádolta meg Lengyelországot. Fotó: depositphotos.com
A fehérorosz elnök háborús előkészülettel vádolta meg Lengyelországot. Fotó: depositphotos.com

  • Pedro Sánchez, Spanyolország miniszterelnöke arra biztatta Hszi Csin-ping kínai elnököt, hogy beszéljen Volodimir Zelenszkijvel, és első kézből ismerje meg Ukrajna béketervét, így segítsen véget vetni Oroszország inváziójának. Sánchez kínai látogatása során elmondta, tájékoztatta Hszit arról, hogy Spanyolország támogatja az ukrán elnök javaslatait, köztük azt a követelést, hogy állítsák vissza Ukrajna határait a Krím 2014-es annektálása előtti állapotba. Hszi arra kérte a spanyol kormányfőt, szüntesse meg a „hidegháborús mentalitást” és az Oroszország elleni „szélsőséges” szankciókat.
  • Oroszország ENSZ-nagykövete, Vaszilij Nebenzja visszautasította a Nemzetközi Büntetőbíróság azon a vádjait, hogy Vlagyimir Putyin ukrán gyermekek elrablását felügyelte volna. A Nemzetközi Büntetőbíróság márciusban adott ki elfogatóparancsot Oroszország elnökének és gyermekjogi biztosának, Maria Lvova-Belovának az ukrán gyermekek „jogellenes deportálása”, Ukrajna orosz erők által megszállt területeiről való átszállítása miatt.
  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter fogja vezetni az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülését, amikor szombaton Oroszország veszi át a tanács elnöki tisztét. „Április 1-jétől új szintre emelik az abszurditás szintjét” – mondta Szerhij Kiszlicja, Kijev állandó képviselője. Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztere szerint ez „kemény figyelmeztetés arra nézvést, hogy valami nincs rendben a nemzetközi biztonsági rendszer működésével”.

(MTI, The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!