4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Biztos, hogy orosz rakéta csapódott be a kijevi gyerekkórházba.

Norvégia a korábban ígért kettő helyett hat F-16-os harci repülőgépet fog átadni Ukrajnának, hogy támogassa az ukrán hadsereg védekezését az orosz légitámadásokkal szemben - jelentette be szerdán a norvég kormány. Jonas Gahr Störe norvég miniszterelnök elmondta: az F-16-osok szállítását a tervek szerint még 2024-ben megkezdik. A norvég légierő 2021-ben saját modelljeit lecserélte az F-16-osok modernebb utódjára, az F-35-ös típusra. A lecserélt gépek közül 32-t Romániának adtak el.

Már megkezdődött az ukrán pilóták kiképzése az F-16-osokra
Már megkezdődött az ukrán pilóták kiképzése az F-16-osokra
Fotó: Wikipédia

  • Dánia eddig 19, Hollandia pedig 24 gép szállítására tett ígéretet. Mindkét ország azon fáradozik, hogy nemzetközi koalíciót alakítson ki Ukrajna F-16-osokkal történő ellátására. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint országának legalább 128 harci repülőgépre lenne szüksége.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Luc Frieden luxemburgi miniszterelnök kétoldalú biztonsági együttműködési és hosszú távú támogatási megállapodást írt alá szerdán Washingtonban - hozta nyilvánosságra az ukrán elnöki iroda honlapján. A megállapodás részletezi, hogy konkrétan milyen támogatást nyújt Luxemburg Ukrajnának a "teljes körű orosz agresszió" elleni küzdelemmel összefüggésben. Luxemburg egyebek mellett ígéretet tett arra, hogy a tíz évre szóló megállapodás hatálya alatt "változatlan dinamikával" nyújt katonai segítséget és támogatást Ukrajnának, épp úgy, ahogy 2022-től tette mostanáig. Az elnöki iroda hozzátette: az év eleje óta Luxemburg 80 millió eurót különített el Ukrajna idei katonai támogatására.

  • A Mikolajiv megyében lévő Voznyeszenszk városában polgári célpontokat lőttek az oroszok. Pontos számok még nem ismertek az áldozatokról, egyelőre csak sebesültekről tudnak a helyi hatóságok. A nap első felében drónokkal támadták az ukrán célpontokat a megszállók.
  • Az ukrán vezérkar cáfolta azt a szerdai orosz állítást, hogy az oroszok elfoglalták Jasznobrodivka nevű falut a Donyecki körzetben. Az ukránok szerint teljesen az ukrán csapatok ellenőrzése alatt van a település.
  • Megsemmisítette az orosz hadsereg az Improved HAWK amerikai légvédelmi rakétarendszer három indítóállását, valamint több olyan raktárt, amelyben az ukrán fegyveres erők személyzet nélküli hajókat tároltak - közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium.
  • A Moszkvában kiadott hadijelentés szerint az orosz fegyveres erők a hatból négy frontszakaszon előrenyomultak Ukrajnában az elmúlt nap folyamán, nyolc rohamot és ellenrohamot visszaverve. Állítólag az ukrán hadseregnek mintegy 2100 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezés vonalán.
  • Az Európai Beruházási Bank (EBB) 340 millió eurós (mintegy 135 milliárd forint) hiteltámogatásával megújult az ukrajnai háborúban jelentősen megsérült Bucsa városának vízellátó hálózata - közölte a luxembourgi központú uniós pénzintézet szerdán. Ezzel mintegy kilencezer ember jut minőségi ivóvízhez. A rendszert továbbá olyan eszközökkel szerelték fel, amelyek jelentősen csökkentik a környezeti és egészségügyi kockázatokat, és mérséklik az egészségre gyakorolt lehetséges káros hatásokat.
  • Több mint harminc alkatrészét és roncsdarabját azonosították az ukrán igazságügyi minisztérium Kijevi Igazságügyi Szakértői Tudományos Kutatóintézetének (KNDISZE) szakemberei annak a H-101-es rakétának, amellyel az oroszok hétfőn a kijevi Ohmatdit gyermekkórházat eltalálták - közölte a tárca szerdán Facebook-oldalán. "A talált roncsok sajátos mérnöki és tervezési jellemzői, valamint a megfelelő szabványos jelölések arra utalnak, hogy az Oroszországi Föderáció fegyveres erői H-101-es típusú stratégiai, légi indítású cirkálórakétát használtak, amelynek hossza 7,5 méter, robbanófeje körülbelül 400 kilogramm, maximális sebessége óránként 720 kilométer, repülési hatótávja pedig akár ötezer kilométer" - fejtette ki Andrij Hajcsenko igazságügyi miniszterhelyettes.(Ukrinform/UNN/MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!