<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az orosz-ukrán háború 281. napján Herszonban elment az áram, Oroszország csapatokat vont ki, Volodimir Zelenszkijnek pedig egy híresség személyében akadt látogatója. 

 • Az ukrán hadsereg azt közölte, hogy Oroszország csapatokat vont ki a Dnyeper folyó túlsó partján fekvő városokból, ez az első hivatalos ukrán jelentés az orosz csapatok visszavonulásáról a déli fő frontvonalon. A közlemény csak korlátozott részleteket közölt, és nem tett említést arról, hogy az ukrán erők átlépték volna a Dnyepert.
   
 • Megszűnt a feszültség csütörtökön a dél-ukrajnai Herszon elektromos vezetékeiben az orosz erők ágyúzásai következtében - közölte Jaroszlav Janusevics, a régió kormányzója. A tisztségviselő hozzátette, hogy a szakemberek már dolgoznak az áramszolgáltatás helyreállításán. Tájékoztatott továbbá arról, hogy szerdán az orosz erők 34 alkalommal nyitottak tüzet Herszon megye területére, több helyütt lakóövezeteket ért találat. Az orosz támadásokban egy helyi lakos vesztette életét és további kettő megsérült.
   
 • Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön megerősítette, hogy Oroszországot felelősségre fogják vonni az Ukrajnában elkövetett, széles körben dokumentált atrocitásokért és háborús bűncselekményekért - derül ki abból a nyilatkozatból, amelyet a két vezetőnek a washingtoni Fehér Házban folytatott megbeszélését követően tettek közzé. A dokumentum szerint a felek „sziklaszilárdan elkötelezettek abban, hogy Oroszországot felelősségre vonják a széles körben dokumentált atrocitásokért és háborús bűncselekményekért, amelyeket reguláris fegyveres erői és segédcsapatai elkövettek, ideértve a zsoldos egységeket is.”
   
 • Joe Biden szintén az Emmanuel Macronnal tartott közös sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az Egyesült Államok ugyanúgy kiáll szövetségeseivel együtt Oroszország Ukrajna elleni „brutális háborújával” szemben. Az amerikai elnök kijelentette, tudta, hogy Oroszország brutális, de nem számított arra, hogy ilyen brutálisak lesznek, mint amilyenek.
   
 • Több mint 1300 hadifogoly térhetett haza Ukrajnába az orosz csapatok bevonulása óta - közölte csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Zelenszkij azután beszélt, hogy 50 fogoly újabb cseréjét hajtották végre az orosz és oroszbarát erőkkel. Nem állunk le, amíg minden emberünket vissza nem kapjuk - mondta az ukrán vezető.
   
 • Bear Grylls brit kalandor és televíziós személyiség lett a legújabb híresség, aki Kijevben találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Grylls csütörtök délután posztolt képeket Zelenszkijjel az Instagramján.
 • Két ukrán külképviselet is kapott „nagyon konkrét fenyegetésekkel” levelet ugyanazon a napon, amelyen a bombát tartalmazó csomagot elküldték Ukrajna spanyolországi nagykövetségére - jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter csütörtökön.
   
 • A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. A szövetség még mindig az utolsó ukránig akar harcolni, és a szövetség még mindig fegyvert pumpál Ukrajnába. Így természetesen meghosszabbítja a háborút, és ezáltal a helyzetet éppen az ukrán rezsim számára nehezíti meg - mondta.
   
 • Az Európai Unió több mint 1 millió eurót biztosít az Oroszország által megtámadott Ukrajna aknamentesítésére - jelentette be Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.
   
 • Magyarország azt üzeni az ukrajnai háború közvetlen szomszédságából, hogy minél előbb békére van szükség, de legalábbis fenn kell tartani a kommunikációs csatornákat az eszkaláció veszélyének csillapítása érdekében - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

(The Guardian, MTI)