3p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Putyin külföldi zsoldosokat toboroz.

Ukrán-norvég külügyminiszteri tárgyalások voltak hétfőn Kijevben, ezek után jelentették be, hogy az északi ország F-16-os repülőgépeket ad át Ukrajnának, hogy hatékonyabb legyen a légi harcokban. A norvégok feljavították a repülőket, akárcsak a dánok és a hollandok, így növelve Ukrajna védelmi képességeit és azt elérve, hogy messze az orosz védvonalak mögé is bejuthatnak velük. Megerősítették, hogy már folyamatban van az ukrán pilóták kiképzése. 

Ilyen F-16-os vadászrepülők érkeznek Ukrajnába
Ilyen F-16-os vadászrepülők érkeznek Ukrajnába
Fotó: wikipedia

  • A NATO erősítse meg a Fekete-tenger térségében az állásait, fogadjon el egy külön stratégiát, hogy az érintett országok ellenállhassanak az orosz agressziónak - mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter abban a videóüzenetben, amit a tenger térségének biztonságáról rendezendő konferencia résztvevőihez intézett. A nemzetközi értekezletre a héten kerül sor Szófiában.
  • Emmanuel Macron francia elnök a nyári párizsi olimpiai játékok idejére tűzszünetet javasolt egy hétfői interjúban. Közölte, hogy indítványa a közel-keleti helyzet miatt is nagyon aktuális és követendő. Azt is mondta, hogy mostantól intenzív diplomáciai erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy minél több állam csatlakozzon ehhez.
  • A holland kormány a következő két évben mintegy 4,4 milliárd euró értékű segítséget ad Ukrajnának a már eddigi segítségen felül. Eddig mintegy 6 milliárd eurót juttattak fegyverekre és humanitárius segítség formájában.
  • Oroszország továbbra is külföldi állampolgárokat toboroz hadseregébe az ukrajnai háborújához - közölte hétfőn a brit védelmi minisztérium az X-en. A tájékoztatás szerint a legutóbbi egyik ilyen angolnyelvű röplap alapján külföldieket keresnek az orosz hadsereg egyik különleges alakulatába. A juttatások között szerepel egy 2000 dolláros egyszeri prémium, havi 2200 dolláros fizetés, valamint orosz útlevél, ingyenesen igénybe vehető egészségügyi ellátás és kiképzés. A brit védelmi tárca szerint 2023 közepe óta terjednek az interneten ilyen toborzóreklámok, amelyek különösen az Oroszországgal szomszédos olyan országokat célozzák, mint Örményország vagy Kazahsztán. Ez utóbbiakban a havi juttatások 1973 dollár tesznek ki, illetve 5140 dollár egyszeri kifizetést ígérnek. A tavalyi év során az orosz hatóságok az Oroszország területén élő, közép-ázsiai országokból származó migráns munkavállalókat is célba vették ezen hirdetésekkel. Legfrissebb értesülések szerint indiai, illetve nepáli bevándorlókat is toboroznak az ukrajnai harcokra.
  • Az ukrán határ közelsége és a dunai folyami kikötő elleni rendszeres orosz dróntámadások miatt kerülik a légitársaságok a Duna-delta felújított nemzetközi repülőterét - mutatott rá Stoian Valcu igazgató a román közszolgálati rádió regionális stúdiójának nyilatkozva. A G4Media hírportál által hétfőn szemlézett interjúban Valcu elmondta: április 24-én "utasok nélkül" fogják átadni a 180 millió lejes (14 milliárd forint) költségvetésből épült új utasterminált és az európai repülésbiztonsági ügynökség (EASA) előírásainak megfelelő műszaki berendezéseket, mert menetrend szerinti járataik nincsenek, viszonylag rendszeres charterjáratok indítására is leghamarabb szeptembertől van remény. A Duna-delta Nemzetközi Repülőtér az ország legkisebb forgalmú légi kikötője, ahol tavaly mindössze 300 - többnyire turisztikai cégek által bérelt kisrepülők által szállított - utas fordult meg. A két kilométeres kifutópálya Tulcea városától 14, az ukrán határtól kevesebb mint 20 kilométerre helyezkedik el, és észak-dél irányú.

(Ukrinform, UNN/MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!