<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

T-62-eseket vesznek elő a tartalékból, Zelenszkij nem akar hátrálni Bahmutnál. Háborús hírösszefoglaló.

 • Volodomir Zelenszkij ukrán elnök éjjeli videóüzenetében kijelentette, hogy Ukrajna „egyetlen darabkáját” sem fogják feladni, és ezért az ukrán fegyveres erők tovább folytatják Bahmut védelmét. Független elemzők azt látják a legvalószínűbb forgatókönyvnek, hogy az ukránok harcolva igyekeznek kivonulni a városból, de elképzelhető, hogy újabb ellentámadásokkal igyekeznek majd újabb utánpótlási útvonalakat megnyitni Bahmutba, így stabilizálva a helyzetüket.
  Egyes hírek szerint a bahmuti helyzet kapcsán erőteljes véleménykülönbség alakult ki Zelenszkij és az ukrán haderő főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij között, aki hetek óta inkább a város feladását szorgalmazz. Zelenszkij tegnap arról beszélt, hogy a Bahmut további védelméről hozott döntés a hadsereg magas rangú vezetőivel történt egyeztetések után született.
  Német értesülések szerint a Zelenszkij és Zaluzsnij közötti feszültségben az is szerepet játszik, hogy a rendkívül népszerű főparancsnokot az elnök és környezete politikai riválisként is számon tartja, aki akár a jövőre esedékes következő elnökválasztáson Zelenszkij kihívójaként is felléphet.

 • A brit védelmi minisztérium információ szerint a tartalékokból elővett T-62-es harckocsikkal pótolhatják az oroszok elvesztett páncélosaikat. A T-62-eseket 1961-ben kezdte szolgálatba állítani a Vörös Hadsereg, gyártásukat pedig az 1970-es években be is fejezték, így legújabb példányaik is közel fél évszázadosak, bár némi modernizációt még később is végrehajthattak rajtuk.
  Brit információk szerint ilyen harckocsikat kaphat az orosz haderő egyik legjobb hírnevű, elitnek számító egysége, az orosz 1. gárda páncéloshadsereg is, amely jelentős veszteségeket szenvedett Ukrajnában. Brit értesülések szerint tavaly nyár óta mintegy 800 T-62-est vettek elő a tartalékokból az oroszok, amelyeknek egy része új optikai rendszerekkel lett felszerelve, de így is nagyon sérülékenynek számítanak a modern fegyverekkel szemben. A brit védelmi minisztérium arról is beszámolt, hogy az elmúlt napokban BTR-50 páncélozott csapatszállító járműveket is láttak Ukrajnában a front orosz oldalán, ezeket először 1954-ben állította szolgálatba a szovjet haderő.
 • Mindkét fél harctéri teljesítményét jelentősen visszafogja a tüzérségi lőszerek hiánya és az egyre növekvő veszteségek, amelyek a bahmuti harcok következményei.
 • Az orosz biztonsági szolgálat, az FSZB állítólag meghiúsított egy autóba rejtett bombával elkövetni tervezett merényletet a háborúpárti orosz üzletember, Konsztantin Malofejev ellen. Az FSZB közlése szerint a támadást az ukrán hadsereghez köthető Orosz Önkéntes Hadtest ellenállási mozgalom tagjai tervezték végrehajtani.
 • „Nem kívánatos szervezetnek” minősítik a Transparency International nemzetközi korrupcióellenes szervezetet Ororszországban az orosz legfőbb ügyész szerint.