<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A háború főbb eseményei egy helyen.

 • Jelentősen javult az elmúlt 24 órában az ukrán főváros lakóházainak távhő- és áramellátása a kijevi polgármester szombati bejelentése szerint – írja az MTI. Vitalij Klicsko azt mondta, hogy az ukrán fővárosban a lakóépületek már mintegy a 90 százalékát látják el távhővel az egy nappal korábbi bő egyharmad helyett. Kijevben a fogyasztóknak azonban még mindig csaknem a 25 százaléka van áram nélkül, ami azonban így is javulás a pénteki mintegy 50 százalékhoz képest.
   
 • Szombaton reggel Kijevbe folytatott tárgyalásokat a litván és lengyel miniszterelnök, akik már alá is írtak egy megállapodást az ukrán kormányfővel, írja az MTI. Denisz Smihal ukrán miniszterelnök Kijevben Mateusz Morawiecki lengyel és Ingrida Simonyte litván kormányfőkkel egyeztetett délelőtt, majd aláírtak egy nyilatkozatott, amelyben hangsúlyozták, hogy meg kell erősíteni a Kijevnek nyújtott katonai és pénzügyi segítséget, valamint fokozni kell Ukrajna NATO- és EU-csatlakozásáról szóló egyeztetést.

  Sok fontos személlyel találkozott. Fotó: president.gov.ua
  Sok fontos személlyel találkozott. Fotó: president.gov.ua
 • Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint Oroszország nagy hatótávolságú rakétáinak készlete annyira kimerült, hogy valószínűleg eltávolítják a nukleáris robbanófejeket az elöregedett nukleáris cirkálórakétákból, és fegyvertelen rakétákat lőnek ki Ukrajnára.
 • Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint szombaton egy tárgyalási folyamta eredményeként 9 orosz hadifoglyot engedett el Ukrajna. A cserében 12 ukrán térhetett vissza Ukrajnába, köztük három olyan civil, akik eltűntként szerepeltek az ukrán nyilvántartásokban.
   
 • Az ukrán elnöki hivatal vezetője, Andrij Jermak szombaton kijelentette, hogy Oroszország felel a holodomor miatt. Az ukránul holodomornak, éhínségnek nevezett történelmi időszakban, 1932-1933 telén ukránok milliói haltak éhen. „Az oroszok fizetni fognak a holodomor összes áldozatáért, és felelni fognak a ma bűneiért is.”
   
 • Ihor Klimenko ukrán országos rendőrfőkapitány szerint 32 civil halt meg Herszonban november 9. óta, amikor az orosz erők kénytelenek voltak kivonulni a nyolc hónapja megszállt városból - írja a Kyiv Independent.
   
 • Ukrajna azzal vádolja a Kremlt, hogy újjáélesztette Josef Sztálin "népirtó" taktikáját, miközben Kijev megemlékezett az 1932-33 telén megölt ukránok millióiról.