3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az orosz-ukrán háború 853. napja volt a keddi. Esti hírösszefoglalónk. 

 • Az Európai Unió hivatalosan is megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával - jelentette be Hadja Lahbib, az Európai Unió Tanácsának elnökségét betöltő Belgium külügyekért és általános ügyekért felelős miniszere. Az első kormányközi konferencia nyitóbeszédében történelmi jelentőségűnek nevezte az Európai Unió számára a csatlakozási tárgyalások megkezdését. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az X-en közzétett bejegyzésében azt írta: "történelmi nap a mai, amikor tényleges, valódi tárgyalásokat kezdünk az Európai Unióval".

Zelenszkij történelmi lépésről beszélt
Zelenszkij történelmi lépésről beszélt
Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóiroda

 • A Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki Szergej Sojgu, az orosz biztonsági tanács titkára, valamint Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke ellen az ukrajnai háború során 2022. október 10. és 2023. március 9. között elkövetett állítólagos háborús bűncselekmények miatt. A hágai székhelyű bíróság közleménye szerint az elfogatóparancs kiadását az indokolta, hogy Sojgu, aki a vizsgált időszakban Oroszország védelmi minisztere volt, és Geraszimov, aki akkor a védelmi miniszter helyetteseként szolgált, feltételezhetően felelős polgári objektumok elleni támadások elrendelésével elkövetett háborús bűncselekményért, a polgári lakosságnak vagy polgári objektumokban okozott károkért, valamint emberiesség elleni bűncselekmények elkövetéséért.
   
 • Az Európai Unió Tanácsa luxembourgi ülésén kedden további egy évvel, 2025. március 5-től 2026. március 4-ig meghosszabbította az ukrajnai háború elől menekülők megsegítésére létrehozott ideiglenes védelmet nyújtó menedékes státust biztosító irányelv érvényességét. A 2022. február 24-én kezdődött háború miatt Ukrajnából elmenekültek az irányelv révén kaphatnak egyebek mellett egészségügyi ellátást, dolgozhatnak, a gyermekeik pedig állami iskolába járhatnak.
   
 • Ukrajna csak ebben az évben az Oroszország által indított 2277 Shahed drónból 1953-at lőtt le - közölte az ukrán légierő parancsnoka. Szavai szerint ez a kilőtt drónok 86 százalékának felel meg.
   
 • Valamennyire fellélegezhetnek azok az ukrán csapatok, amelyek a keleti fronton, Donyeck térségében próbálják tartani a pozíciójukat, ugyan még mindig túlerőben vannak az oroszok, de a "lőszeréhség", amely hónapokig gyötörte őket, már a múlté. Az egyik egység Donyeck régióban harcoló egység a beszámolók szerint szükség szerint tüzelt az M-109-es önjáró löveggel - nem kellett attól tartaniuk, hogy a nyugatiak által szállított 155 mm-es lövedékek kifogynak.

(The Guardian, MTI, Sky)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!