4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

 • Vlagyimir Putyin orosz elnök az Egyesült Arab Emirátusokba és Szaúd-Arábiába utazik a héten. A vizitre azt követően kerül sor, hogy a nagy olajtermelők informális szövetsége, az OPEC+ múlt csütörtökön közel napi 2 millió hordós önkéntes termeléscsökkentésben állapodott meg. Az orosz elnök globális politikai szövetségét is szeretné tovább építeni az úton jelezve, hogy a Nyugat nem tudta izolálni őt az ukrajnai háború miatt.
  Ritkán jár külföldön mostanában Putyin. Most kivételt tesz. Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Szergej Iljin
  Ritkán jár külföldön mostanában Putyin. Most kivételt tesz. Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Szergej Iljin
 • Elesett az orosz Északi Flotta 14. hadtestének parancsnokhelyettese, Vlagyimir Zavadszkij vezérőrnagy a "különleges hadművelet" övezetében - közölte Alekszandr Guszev, Voronyezs megye kormányzója hétfőn a Telegram-csatornáján. Az orosz védelmi minisztérium hétfői hadijelentése szerint három frontszakaszon két ukrán támadást vertek vissza az orosz erők. A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek hétfőn ukrán tüzérségi és dróntámadást.
   
 • Hétfőre virradóra huszonhárom drón- és egy rakétatámadást hajtott végre Ukrajna ellen az orosz haderő - közölte az ukrán légvédelem. A Krím félszigetről indított drónok közül tizennyolcat sikerült az ukrán légvédelemnek megsemmisítenie, és az orosz rakétát is ki tudták lőni. Kijevi tájékoztatás szerint a dél-ukrajnai Herszon és Mikolajiv megyét, illetve a nyugati Ivano-Frankivszk, Hmelnickij és Lviv megyét vették célba. Néhány drón becsapódott Herszon és Beriszlav körzeteiben, egy üzlet és egy kulturális központ épülete megrongálódott.
   
 • Az orosz erők fokozták a kelet-ukrajnai Avgyijivka csaknem két hónapja tartó ostromát, a várost már két újabb irányból támadják - közölték a helyi hatóságok hétfőn. Vitalij Barabas, Avgyijivka katonai közigazgatásának vezetője azt mondta, az utóbbi két nap során megsokszorozódott az orosz támadások száma. Az oroszok két újabb irányból igyekeznek minél jobban elterelni az ukrán katonák figyelmét, hogy közben dél és észak felől kíséreljék meg bekeríteni a várost. A településen jelenleg még 1295 civil tartózkodik.
 • Valószínűleg elérte a 70 ezret az ukrajnai hadszíntéren elesett orosz katonák száma a háború tavaly februári kezdete óta - áll a brit katonai hírszerzés hétfőn ismertetett helyzetértékelésében.
   
 • Csaknem ötmillió tonna agrárterméket sikerült Ukrajnának eddig exportálnia az alternatív fekete-tengeri folyosón keresztül - közölte Olekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter, miniszterelnök-helyettes. Kubrakov szerint 200 hajó fedélzetén összesen 7 millió tonna különböző típusú árut exportáltak Ukrajna fekete-tengeri kikötőiből augusztus óta, miután Moszkva nem hosszabbította meg az ENSZ és Törökország közvetítésével egy évvel korábban született orosz-ukrán gabonaegyezményt, amely a háború ellenére lehetővé tette az ukrán exportot a Fekete-tengeren keresztül. Elmondása szerint jelenleg további 31 hajó berakodása zajlik.
   
 • A bolgár elnök megvétózta a bolgár belügyminisztérium és az ukrán védelmi tárca között páncélozott szállító harcjárművek (PSZH) adományozásáról kötött megállapodást, amelyet a szófiai törvényhozás november 22-én hagyott jóvá. Az államfő sajtószolgálatának hétfői közlése szerint Rumen Radev úgy véli, hogy a bolgár határőrségnek és a mentőknek szükségük van ezekre a járművekre.
   
 • Orosz delegáció tárgyalt hétfőn Nigerben a katonai együttműködés erősítéséről - közölte a nyugat-afrikai ország júliusban hatalomra került katonai vezetése az állami rádióban. A küldöttséget Abdourahamane Tiani, a hatalmat magához ragadó junta vezetője fogadta. A tájékoztatás szerint a felek a találkozót követően "a katonai együttműködés erősítését szolgáló dokumentumokat írtak alá a Nigeri Köztársaság és az Oroszországi Föderáció között".

(Forrás: MTI, Reuters)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!