2014. november 28. 19:16

Mialatt a banki megtakarítások tovább csökkennek, a látra szóló és folyószámlabetétekben tartott pénz mennyisége nő. Októberben a korábbi hónapokhoz képest nagy volt az ugrás.

2674 milliárd forintot tartottak a háztartások látra szóló és folyószámla betétekben, amely 98 milliárd forinttal több, mint egy hónappal korábban. Ilyen mértékű növekedésre utoljára áprilisban volt példa, amikor 185 milliárddal ugrott meg a lekötetlen pénzmennyiség. Ennek 88 százaléka forintbetét és mindössze 12 a deviza, amely egyébként szintén növekedést mutatott az előző hónaphoz képest.

A növekmény nem csak a hó végi állomány alakulásán látszik, de az újonnan elhelyezett pénzeken is, amely a forintbetétek esetében 70 milliárddal több volt októberben, mint szeptemberben és már második hónapja 2300 milliárd forint felett áll.

A lekötött betétek állománya ezzel szemben folytatta az elmúlt hónapokban tapasztalt csökkenését és októberben alig több, mint 4 ezer milliárd forintot tartottunk ilyen formában a pénzintézetekben Ebből 3423 milliárd a forint és 585 a deviza. A csak októberben lekötött forintbetétek 600 milliárdos állománya is az utóbbi hónapok második legalacsonyabbika.

Nem állt meg a betéti kamatok csökkenése

A lekötött forintbetétek átlagos kamatlába 1,51 százalék volt októberben, míg a látra szóló betéteké 0,48. A betéti kamatok egyébként attól függetlenül csökkennek, hogy az MNB már júliusban befejezte a monetáris lazítást és az alapkamatot 2,1 százalékon hagyta. A betéti kamatok a 4 hónappal ezelőtti állapothoz képest 0,12 százalékponttal csökkentek, amely tendenciát ugyanakkor nem minden hiteltípus kamata követte. A folyószámlahitelek például a júliusi 24,05-ről 24,76-ra nőttek, ezen belül pedig a kamatozó hitelkártyáké 33,07-től 33,32-re.

A fogyasztási hitelek kamata októberben a júliusi szinten, vagyis 15,72 százalékon állt, a lakáshitelek kamata ugyanakkor 6,3-ról 5,92 százalékra csökkent.

mfor.hu