4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

2017-ben harmadával több közpénz ment el a költségvetésből sportra, mint amennyi gyógyászati termékekre, felszerelésekre, készülékekre, illetve a felsőoktatásra . 2010-ben ez még pont fordítva volt.

Mint arról nemrég beszámoltunk az Eurostat adataira hivatkozva, az Orbán-kormány 2017-ben minden más uniós tagállamnál több pénzt költött el sportra és vallásra. A kormány álláspontja szerint utóbbi a keresztény kultúra védelmében szükséges - legalábbis ezt közölték az RTL Híradó megkeresésére - a sportot pedig "egy egészségesebb Magyarországért nemzeti ügynek tekinti". A GDP 3,5 százalékát kitevő 1342 milliárd forintnyi éves kiadás tehát a sportra és az egyházakra fordított költséget teszi ki. Az uniós statisztikai hivatal ezt a költségvetési kiadási csoportot tovább bontja egyebek mellett szabadidővel és sporttal kapcsolatos kiadásokra is. Így az 1342 milliárd forintnak a sportra eső része könnyedén meghatározható.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A kormány költségvetési szinten kiemelkedő sportszeretete így is megmutatkozik. 2017-ben a GDP 1,2 százalékát költötték el erre a célra, 0,1 százalékponttal többet az előző évinél. Ennél nagyobb kiadás csupán egyetlen tagállamnál, Izlandnál figyelhető meg: ők a GDP 1,5 százalékát fordítottak szabadidőre és sporttámogatásra. A magyar adat azonban nem tartalmazza az adókedvezményként TAO-támogatás címszó alatt büdzséből kiengedett közpénzeket. Ha ezek évi 50-100 milliárd forint közötti összegét is figyelembe vennénk, toronymagasan az unió élén állna Magyarország a sportfinanszírozás tekintetében. A képzeletbeli dobogóra visszatérve egy hatalmas szakadás jellemzi a rangsort, hiszen a dobogó utolsó fokára mindössze 0,5 százalékkal kerülne fel több tagállam is, többek között Észtország, Franciaország, Svédország vagy Hollandia.

Ennél azonban sokkal érdekesebb az adat más szemszögből történő összehasonlítása. Nevezetesen a kormány sportköltéseivel kapcsolatban gyakran felemlegetett kritika, hogy azt a pénzt sokkal értelmesebben és hasznosabban lehetne elkölteni egyéb területeken az egészségügyön vagy az oktatáson belül. Ezért a kiadások részletes vizsgálata során megpróbáltunk olyan részterületeket találni, ahol kevesebbet vagy hasonló nagyságrendű kiadást épít a költségvetésbe a kormány.

Röviden összefoglalva megállapítható, hogy mára a kormánynak sokkal fontosabb a sport, mint például a gyógyászati termékek, készülékek, felszerelések finanszírozása - ennél a pontnál úgy tűnik, nem alaptalan a lélegeztető-gépek említése, mint egyfajta átváltási egység -, ugyanakkor a felsőoktatás sem annyira fontos a kormánynak, mint az a cél, hogy sportoló nemzetté váljon Magyarország.

Mit takar a gyógyászati termékek, készülékek és felszerelések csoport?
Ez a csoport általában gyógyszerésztől vagy gyógyászati felszerelések forgalmazójától vénykötelesen vagy vény nélkül kapható, egyéneknek vagy háztartásoknak juttatott gyógyszereket, protéziseket, gyógyászati készülékeket és felszereléseket és egyéb gyógyítással kapcsolatos termékeket foglal magában. Ezeket a termékeket egészségügyi intézményen kívüli fogyasztásra vagy használatra szánták.

Miközben ugyanis 2017-ben a GDP 1,2 százalékát költötte a kormány sportra, addig gyógyászati termékekre és felsőfokú oktatásra egyaránt 0,9-0,9 százaléka ment el a bruttó hazai terméknek. És néhány éven belül nagyon könnyen előfordulhat, hogy a sport nagyobb prioritást fog élvezni a kormány számára a költségvetés tervezése során, mint az iskola-előkészítők és az alapfokú oktatás finanszírozása.  



Jöjjön el a 2019-es év egyik legizgalmasabb KKV-eseményére! Több mint 50 előadó és panelbeszélgetés-résztvevő 5 szekcióban! Hogyan tudják kihasználni a magyar KKV-k a digitalizációban rejlő lehetőségeket, és miből tudják ezt finanszírozni? A geopolitikai kihívások, a Brexit és a kereskedelmi háború tükrében mi vár a magyar KKV-kra?
Néhány név az előadók közül: MAGYAR LEVENTE - Külgazdasági és Külügyminisztérium, miniszterhelyettes - JAKAB LÁSZLÓ - Innovációs és Technológiai Minisztérium, miniszteri főtanácsadó - FÁBIÁN GERGELY - Magyar Nemzeti Bank, igazgató - WOLF LÁSZLÓ - OTP Bank, vezérigazgató-helyettes - JELASITY RADOVAN - Erste Bank, vezérigazgató - BALOG ÁDÁM - MKB Bank, elnök-vezérigazgató - HEGEDÜS ÉVA - Gránit Bank, elnök-vezérigazgató - BÚZA ÉVA - Garantiqa, vezérigazgató - RASKÓ GYÖRGY - agrárközgazdász - SALGÓ ANDRÁS - BMW Group Magyarország - FERNBACH ZOLTÁN - Mercedes-Benz Hungária Kft., Hálózatfejlesztési és tréning igazgató - LAUFER TAMÁS - IVSZ, elnök
*/

Nominálisan ez annyit tesz, hogy miközben

  • sportra 2017-ben 326 milliárd forintot fordított a kormány, addig
  • a gyógyászati termékekre és a felsőoktatás finanszírozására "mindössze" 245-245 milliárd jutott.
  • Az alapfokú oktatás és iskola-előkészítőkre költött közpénz pedig lényegében hasonló nagyságrendet képvisel: 380 milliárd ment el erre a célra, vagyis csupán 54 milliárddal több.

A fordulópont egyébként - mint az a grafikonon is jól látható -, a 2016-os év volt. Akkor volt egy olyan jelentős mértékű ugrás a sportköltésekben, hogy nagyobb prioritássá vált az oktatás és az egészségügy bizonyos területénél.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!