TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A legnagyobb ipari kibocsátású megyék teljesítménye idén szinte kivétel nélkül visszaesett az első félévben.

Nógrád, Tolna, Komárom, ez a három megye teljesített a legjobban az ipari termelés területén idén az első félévben sorrendben 35,9, 25,6 és 23,6 százalékos növekedéssel. Jó hír, hogy 5 megye kibocsátása is 10 százalék feletti mértékben nőtt, de az sem elhanyagolható, hogy a 19 megyéből 13 is valamilyen mértékű pluszt tudott felmutatni. Vagyis mindössze 6 megye és Budapest volt mínuszos. Ugyanakkor mivel ezek az idén lemaradó megyék a magyar ipari termelés döntő részét adják, így nem csoda, hogy összességében gyengén szerepelt eddig az ipar.

Az ország első féléves 13 776 milliárd forintos ipari kibocsátásának 13,2 százalékát biztosító Győr-Moson-Sopron megye termelése 5,9, míg a 10,4 százalékos szeletet kihasító Budapesté 3,6 százalékkal esett vissza. A legalább 5 százalékos részesedéssel rendelkező megyék közül visszaesett még Pest (8,3 százalékos arány, 0,7 százalékos visszaesés) és Fejér (8,5 százalékos arány, 1,4 százalékos mínusz) megye is. Nőtt viszont Borsod (8,9 százalékos részesedés, +7,1 százalék), Komárom-Esztergom (8,3 százalékos részesedés, +23,6%) és Bács-Kiskun is (7,7 százalékos részesedés, +2,4%).

Ha alágak szerint nézzük az ipar első féléves produktumát, akkor azt láthatjuk, hogy a növekedést leginkább a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása támogatta 13,5 százalékos bővüléssel, de 5 százalék feletti pluszt ért el az egyéb feldolgozóipar; ipari gép, berendezés üzembe helyezése, javítása (+8,9%), a fafeldolgozás, papírtermék gyártása, nyomdai tevékenység (+7,4%), a villamos berendezés gyártása (+7,2%) és a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása (+6,4%)  is. A legnagyobb súlyú járműgyártásnak mindössze 2,5 százalékos növekedésre futotta.

Ráadásul az előjelek sem túl biztatóak, már ami a rendelésállomány alakulását illeti. 2016 júniusának végén a kiemelt ágak rendelésállománya 5 százalékkal volt magasabb a tavalyinál, de a járműgyártásnál egyenesen 0,1 százalékos visszaesést láthatunk.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.