2p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A legnagyobb ipari kibocsátású megyék teljesítménye idén szinte kivétel nélkül visszaesett az első félévben.

Nógrád, Tolna, Komárom, ez a három megye teljesített a legjobban az ipari termelés területén idén az első félévben sorrendben 35,9, 25,6 és 23,6 százalékos növekedéssel. Jó hír, hogy 5 megye kibocsátása is 10 százalék feletti mértékben nőtt, de az sem elhanyagolható, hogy a 19 megyéből 13 is valamilyen mértékű pluszt tudott felmutatni. Vagyis mindössze 6 megye és Budapest volt mínuszos. Ugyanakkor mivel ezek az idén lemaradó megyék a magyar ipari termelés döntő részét adják, így nem csoda, hogy összességében gyengén szerepelt eddig az ipar.

Az ország első féléves 13 776 milliárd forintos ipari kibocsátásának 13,2 százalékát biztosító Győr-Moson-Sopron megye termelése 5,9, míg a 10,4 százalékos szeletet kihasító Budapesté 3,6 százalékkal esett vissza. A legalább 5 százalékos részesedéssel rendelkező megyék közül visszaesett még Pest (8,3 százalékos arány, 0,7 százalékos visszaesés) és Fejér (8,5 százalékos arány, 1,4 százalékos mínusz) megye is. Nőtt viszont Borsod (8,9 százalékos részesedés, +7,1 százalék), Komárom-Esztergom (8,3 százalékos részesedés, +23,6%) és Bács-Kiskun is (7,7 százalékos részesedés, +2,4%).

Ha alágak szerint nézzük az ipar első féléves produktumát, akkor azt láthatjuk, hogy a növekedést leginkább a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása támogatta 13,5 százalékos bővüléssel, de 5 százalék feletti pluszt ért el az egyéb feldolgozóipar; ipari gép, berendezés üzembe helyezése, javítása (+8,9%), a fafeldolgozás, papírtermék gyártása, nyomdai tevékenység (+7,4%), a villamos berendezés gyártása (+7,2%) és a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása (+6,4%)  is. A legnagyobb súlyú járműgyártásnak mindössze 2,5 százalékos növekedésre futotta.

Ráadásul az előjelek sem túl biztatóak, már ami a rendelésállomány alakulását illeti. 2016 júniusának végén a kiemelt ágak rendelésállománya 5 százalékkal volt magasabb a tavalyinál, de a járműgyártásnál egyenesen 0,1 százalékos visszaesést láthatunk.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!