TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. április 30. 09:07
MTI

Ez még a koronavírus hazai megjelenése előtti állapot.

Februárban a bruttó átlagkereset 377 300 forint volt, 9,1 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A koronavírus-járvány gazdasági következményei az év első két hónapját még nem érintették, így hatásai egyelőre nem érezhetők a kereseti adatokban - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A vállalkozásoknál 9,6 százalékkal 391 ezer 600 forintra nőtt az átlagos bruttó kereset, a költségvetési szektorban 5,8 százalékkal 380 ezer 800 forintra nőtt a közfoglalkoztatottak nélkül.

„Az átlagbérek növekedése elsősorban a minimálbér és a garantált bérminimum idei emelésének köszönhető, valamint a korábbi hónapokra jellemző munkaerőhiány is feljebb húzta a béreket.  Ugyanakkor fordulat jön. A most megjelent adatokban még nem látszik a koronavírus-járvány negatív hatása, de a márciusi, áprilisi adatokban már benne lesz” – kommentálta az új béradatokat Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Hozzátette: „A járvány miatt a munkanélküliség növekedésére lehet számítani, így megszűnik a korábbi időszakban látott munkaerőpiaci túlkereslet, ez pedig visszafoghatja a bérdinamikát. A másik oldalról a már említett minimálbér-emelés viszont a statisztikában tompítani fogja a negatív hatást.”

A szakember azt is elmondta, hogy a múlt év utolsó hónapjaiban felgyorsuló infláció megjelent a friss adatokban. A reálbérek az év első két hónapjában ugyanis mindössze 4,5 százalékkal emelkedtek. Az elmúlt időszakban ennél jóval jelentősebb volt az emelkedés: a 2016 óta eltelt években 7,4-10,3 százalékkal nőttek a reálbérek.

Németh Dávid szerint a következő időszakban a reálbérindexet két egymással teljesen ellentétes hatás alakítja. Az infláció ugyanis jelentősen lassulhat, a januári 4,7 százalékos csúcsról akár 2 százalékponttal lejjebb jöhet. Ez a reálbérmutatót felfelé tolja. Ugyanakkor a bérdinamika várható lassulása lefelé húzza a reálbérindexet.
 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.