TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2015. január 22. 16:31

Egységes, erős, önálló gazdaságot úgy tudunk építeni, ha jelentősen növeljük az ipar arányát - jelentette ki a nemzeti fejlesztési miniszter csütörtökön Debrecenben.

A kormány 2010-ben elkötelezte magát emellett, s az irányváltás sikeresen talpra állította a gazdaságot, megindult a növekedés - tette hozzá Seszták Miklós, a debreceni Xanga cégcsoport új, 16 ezer négyzetméteres termelő üzemének avatóján.

Csökken a GDP-arányos államadósság, nő az ipari termelés és az export, a foglalkoztatottak száma pedig tartósan négymillió felett van - sorolta az eredményeket a miniszter.

Seszták Miklós szerint most az a feladat, hogy "tartsuk az irányt, és megőrizzük a növekedési képességet". Mint mondta, ennek érdekében a kormány a fejlesztési források kétharmadával segíti a magyar vállalkozásokat.

A miniszter elismeréssel szólt a debreceni Xanga cégcsoport munkájáról, amely "lehetőséget, világszínvonalú keret-feltételeket teremt azoknak a vállalkozásoknak, amelyek fantáziát látnak a térségben".

Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára azt az összefogást méltatta, amelynek eredményeként példaértékű fejlesztéseket valósítottak meg a most átadott csarnoknak is helyet adó Határ úti ipari parkban és a debreceni repülőtéren.

Papp László, Debrecen fideszes polgármestere a régió egyik legsikeresebb ipari parkjának nevezte a Határ útit, ahol a cégek mintegy 5500 embernek adnak munkát.

Kósa Lajos (Fidesz), országgyűlési képviselő, a város volt polgármestere eredményesnek nevezte azt a helyi gazdaságpolitikát, amely a magasabb hozzáadott értéket képviselő iparágak és szolgáltatások letelepedését támogatja.

Herdon István, a Xanga vezérigazgatója elmondta: a több mint 3 milliárd forintos beruházás, amelyhez egymilliárd forint vissza nem térítendő forrást nyertek az Észak-alföldi Operatív Program pályázatán, 250-300 embernek ad majd munkát.

Az új csarnokban, amelynek első üteme egy éve készült el, a svéd ASSA ABLOY csoporthoz tartozó FlexiForce magyar leányvállalata folytat fémipari gyártó tevékenységet - tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy az elmúlt egy évben a Xanga cégcsoport befektetésével a Határ úti ipari parkban és a debreceni repülőtéren 13 projekt keretében összesen 55 ezer négyzetméter alapterületű ipari termelő és logisztikai raktár épült meg.

A fejlesztések eredményeként a létesítményekbe települő vállalkozások több száz újabb munkahelyet teremtenek Debrecenben - jegyezte meg Herdon István.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.