<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		

Egységes, erős, önálló gazdaságot úgy tudunk építeni, ha jelentősen növeljük az ipar arányát - jelentette ki a nemzeti fejlesztési miniszter csütörtökön Debrecenben.

A kormány 2010-ben elkötelezte magát emellett, s az irányváltás sikeresen talpra állította a gazdaságot, megindult a növekedés - tette hozzá Seszták Miklós, a debreceni Xanga cégcsoport új, 16 ezer négyzetméteres termelő üzemének avatóján.

Csökken a GDP-arányos államadósság, nő az ipari termelés és az export, a foglalkoztatottak száma pedig tartósan négymillió felett van - sorolta az eredményeket a miniszter.

Seszták Miklós szerint most az a feladat, hogy "tartsuk az irányt, és megőrizzük a növekedési képességet". Mint mondta, ennek érdekében a kormány a fejlesztési források kétharmadával segíti a magyar vállalkozásokat.

A miniszter elismeréssel szólt a debreceni Xanga cégcsoport munkájáról, amely "lehetőséget, világszínvonalú keret-feltételeket teremt azoknak a vállalkozásoknak, amelyek fantáziát látnak a térségben".

Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára azt az összefogást méltatta, amelynek eredményeként példaértékű fejlesztéseket valósítottak meg a most átadott csarnoknak is helyet adó Határ úti ipari parkban és a debreceni repülőtéren.

Papp László, Debrecen fideszes polgármestere a régió egyik legsikeresebb ipari parkjának nevezte a Határ útit, ahol a cégek mintegy 5500 embernek adnak munkát.

Kósa Lajos (Fidesz), országgyűlési képviselő, a város volt polgármestere eredményesnek nevezte azt a helyi gazdaságpolitikát, amely a magasabb hozzáadott értéket képviselő iparágak és szolgáltatások letelepedését támogatja.

Herdon István, a Xanga vezérigazgatója elmondta: a több mint 3 milliárd forintos beruházás, amelyhez egymilliárd forint vissza nem térítendő forrást nyertek az Észak-alföldi Operatív Program pályázatán, 250-300 embernek ad majd munkát.

Az új csarnokban, amelynek első üteme egy éve készült el, a svéd ASSA ABLOY csoporthoz tartozó FlexiForce magyar leányvállalata folytat fémipari gyártó tevékenységet - tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy az elmúlt egy évben a Xanga cégcsoport befektetésével a Határ úti ipari parkban és a debreceni repülőtéren 13 projekt keretében összesen 55 ezer négyzetméter alapterületű ipari termelő és logisztikai raktár épült meg.

A fejlesztések eredményeként a létesítményekbe települő vállalkozások több száz újabb munkahelyet teremtenek Debrecenben - jegyezte meg Herdon István.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.