5p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Újabb kamatemelés és a múlt havi szigorítás nyomán kialakult 5,50 százalékos alapkamat tartása mellett is szólnak érvek a magyar jegybank monetáris tanácsának idei utolsó, hétfői ülésén - vélekedtek a jövő heti kamatdöntés előtt adott első előrejelzéseikben londoni felzárkózó piaci elemzők.

A 4cast nevű vezető pénzügyi tanácsadó csoport szakelemzői - akik a novemberi negyed százalékpontos MNB-kamatemelést is megjósolták a kamattartást valószínűsítő szélesebb konszenzus ellenében - szerdai prognózisukban decemberre is hasonló szigorítást valószínűsítettek. A 4cast szerint a piaci és az inflációs környezetet tekintve "meglehetősen ésszerű" ez a várakozás. A ház szerint a következő néhány hónapban még hozzávetőleg egy teljes százalékpontnyi kamatemelésre lehet szükség ahhoz, hogy az inflációs előrejelzést közelíteni lehessen a 3 százalékos célhoz.

A 4cast elemzői szerint a decemberi inflációs adatokban "üzemanyag-ársokk" várható: a cég azzal számol, hogy az üzemanyagok ebben a hónapban átlagosan akár 4,2 százalékkal is drágulhatnak az előző havihoz mérve. Ez lenne a legnagyobb havi üzemanyag-áremelkedés január óta, és ha bekövetkezik, az a teljes kosárra számolt tizenkét havi decemberi inflációt 4,6 százalékig is felhajthatja a novemberben mért 4,2 százalékról.

A cég szerint mindemellett a magyar gazdaság kockázati környezete is "egyértelműen" romlott a monetáris tanács legutóbbi ülése óta.

A 4cast felidézi, hogy a magyar adósságtörlesztési kockázatra köthető piaci biztosítási cserekontraktusok (credit default swaps, CDS) éves díjszabása az irányadó ötéves futamidőre a héten 390 bázispont - vagyis 10 millió euró magyar adósságra évi 390 ezer euró - felett is járt. Ez hozzávetőleg 100 bázisponttal - az alapegységnyi magyar adósságállományra számolva 100 ezer euróval - drágább az október végi magyar CDS-díjszabásoknál, és a magyar CDS-árazás még a legutóbbi monetáris tanácsi ülés napján is csak 359 bázispont körül mozgott.

Mindemellett az irányadó tízéves magyar kormánykötvény hozama is "markánsan" meghaladja az október végi, valamivel 7 százalék feletti szintet.

A 4cast londoni elemzői szerint a magyar kockázati mérőszámok a térség egészére jellemző ütemnél gyorsabban romlanak.

A cég szakértői úgy vélik, hogy a forint legutóbbi erősödéséhez - a kedvezőbb külső környezet mellett - a magyar jegybank által használt kemény hangvétel járult hozzá, a magyar befektetési termékekre nehezedő nyomás jelentős része ugyanakkor a magyar kormány költségvetési politikájának következménye.

A 4cast szerint a "kockázati érzet" romlásának egyik fő erősítő tényezője volt a Moody's Investors Service hitelminősítő által múlt héten bejelentett leminősítés, amelynek nyomán a magyar adósosztályzat ennél a cégnél a befektetésre ajánlott sáv legalsó fokozatára került, ráadásul a következő hetekben a Fitch Ratings is végezhet a magyar leminősítési felülvizsgálattal.

A 4cast elemzői szerint a kormány "elkezdett ugyan beszélni" egy "nagyon ambiciózus", 600-800 milliárd forintos kiadáscsökkentési tervről, de ezt a tervet csak februárban ismertetik, és az MNB addig várhatóan "a szigorítási oldalon marad".

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzői - akik novemberben szintén az MNB-kamatemelést megjósló citybeli kisebbséghez tartoztak - szerdai előrejelzésükben ugyancsak azt jósolták, hogy bár a hétfői monetáris tanácsi ülés eredménye várhatóan szorosabb lesz a múlt havinál, a "héják" azonban jó eséllyel "ismét felülkerekednek", és várható egy újabb negyed százalékpontos kamatemelés.

A ház szakértői szintén megemlítik érveik között a magyar CDS-árazások emelkedését az előző kamatdöntés óta, és azt is, hogy ez az adóskockázati mérőszám többet romlott, mint más térségi államok esetében.

Mindemellett a Fitch Ratings és Standard & Poor's hitelminősítők valamelyike a következő hetekben-hónapokban leminősítheti Magyarországot, vagyis a leminősítési kockázat sem múlt el.

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint összességében a magyar kockázati környezet - ha nem is romlott "masszív mértékben" november óta - nyilvánvalóan "nem is javult", vagyis azok az aggályok, amelyeket az MNB a magyar kockázati profillal kapcsolatban akkor táplált, most is megvannak.

Az egyik legnagyobb citybeli befektetési tanácsadó cég, a Capital Economics felzárkózó piaci elemzői ugyanakkor szerdai előrejelzésükben egyelőre nem valószínűsítettek további MNB-kamatemelést. Érveik között szerepel, hogy a maginfláció jóval a célszint alatt van, jelenleg 1,8 százalék éves szinten, és amikor legutóbb - 2005 közepén - ilyen alacsony volt, arra az MNB kamatcsökkentéssel reagált. A döntéshozók "most sem tűnnek túlzottan idegesnek" a következő 12-18 hónap inflációs kockázatai miatt.

A ház szerint a múlt havi "meglepetésszerű" MNB-kamatemelést leginkább a kormányzat legutóbbi gazdaságpolitikai lépéseire adott "megrovó" válasznak lehet tekinteni. A cég szerint a jövő évi költségvetés "átmeneti, rövid távú javítgatásokra" épül, ami azt jelenti, hogy az államháztartási főszámokban várható javulások elfedik a magyar költségvetés strukturális pozíciójának "markáns romlását", és az ügy "politikai vetülete" különösen megnehezíti a következő kamatdöntések előrejelzését.

A Capital Economics mindenesetre még egy negyed százalékpontos kamatemelést vett be prognózisába 2011 első negyedévére, és azzal számol, hogy az MNB alapkamata az így kialakuló 5,75 százalékon marad 2012-ig. A ház elismeri ugyanakkor, hogy a piac már 2011 közepére 6,50 százalékos MNB-kamatot áraz.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!