2011. június 9. 13:48

A szerb központi bank 50 bázisponttal 12,0 százalékra szállította le az alapkamatot csütörtökön, a szakértők nagy meglepetésére. A bank több mint egy év után először hajtott végre kamatcsökkentést.

A csütörtöki lépést azzal indokolta a bank, hogy az infláció csúcsára ért, a következő hónapokba már mérséklődik.

Az áprilisi szerb infláció 14,7 százalék volt, elsősorban az élelmiszerek és az üzemanyagok árának az emelkedésére a márciusi 14,1 százalék után.

A szerb statisztikai hivatal június második felében ismerteti a májusra vonatkozó adatot. A szerb gazdasági miniszter hétfőn azt mondta, hogy a májusi infláció egyszámjegyűre csökkent.

A Reuters által megkérdezett elemzők nem így vélik, szerintük a májusi éves infláció 14,5 százalék lesz, júniusban pedig 15,5 százalékra emelkedik. Tavaly az infláció 10,3 százalék volt Szerbiában.

A bank egy hónapja, amikor szinten tartotta az alapkamatot,  jelezte, hogy monetáris enyhítés következhet, ha csökken az infláció.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.