2007. július 26. 08:56

A külföldi befektetőket nem aggasztja a tervezett ingatlanadó, mivel többségük a saját hazájából ismeri azt - egyebek mellett ezt tartalmazza a Colliers International Hungary MTI-hez eljuttatott elemzése.

Bár a kormány által tervezett általános ingatlanadó részletei még nem ismertek, a befektetői piacon nincs pánikhangulat - állapítja meg az elemzés. Hozzáteszi: a hosszú távú kilátások kedvezőek, a beruházások folytatódnak.

Amennyiben Magyarországon is helyi adó lesz az ingatlanok után fizetendő taksa, akkor vélhetően az történik, ami Kanadában bekövetkezett. Vagyis hatékonyabb lesz más adónemekhez képest, ugyanis az azzal való gazdálkodás átláthatóbb az adófizetők számára. Ezért könnyebb az elfogadtatása is.

A várható feszültségekre is kitér az elemzés. Előreláthatólag leginkább a lakóingatlanok tulajdonosainak kedélyét borzolja majd az új adó. Jogi problémákhoz is vezethet - például az irodapiacon - hogy a bérbeadók megkísérlik áthárítani az adót a bérlőikre.

Szintén kényes kérdés az ingatlanok értékének meghatározása. A mai luxusadó kivetésénél használt övezeti besorolás ugyanis nem igazságos (sokszor egy épületen belül sem azonos az ingatlanok értéke). Az értéket csak szakmai alapon nyugvó értékbecsléssel lehet meghatározni.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.