2007. augusztus 27. 14:31

Változatlanul hagyta a jegybank az irányadó kamatlábat, így az továbbra is 7,5 százalék. Az indoklás szerint mind az inflációs várakozások, mind a nemzetközi események óvatosságra intenek, ugyanakkor reális a kamat további csökkentése. Az infláció mostani, a vártnál nagyobb felfutása ugyanis csak átmeneti jelenség.

A várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta a Magyar Nemzeti Bank az irányadó kamatot. A 7,75 százalékos mérték ugyanakkor az indoklás szerint mindenképp csökkenthető - csak az átmeneti bizonytalanságoknak kell megszűnniük.

Abból pedig van bőven. Az idén az infláció magasabb, a GDP-növekedés viszont alacsonyabb lesz a korábban tervezettnél. Az éves infláció 7,3 százalék helyett 7,6 százalék lesz, a GDP pedig a várt 2,5 százalék helyett csak két százalékkal bővül az idén - áll az MNB jelentésében. A megugró infláció ugyanakkor csak átmeneti - hangsúlyozza a jegybank -, a 2009-re tervezett három százalék alatti index elérhető, sőt a korábban prognosztizált 2,8 százalék helyett a jegybank szerint 2,4 százalék lesz.

Két évet kell csak kihúzni

Az idei inflációt elsősorban a nagy mértékű keresetkiáramlás okozta, a jelek szerint azonban úgy tűnik, megkezdődött a bérnövekedési ütem mérséklődése. Ebbe belejátszik az is, hogy a gazdaság fehéredésének hatása már nem érződik erőteljesen a második félévben. Vagyis a jelek szerint ami kifehéredhet, az már kifehéredett az első két negyedévben.

A jegybank elvonulni látja az amerikai másodlagos jelzálogpiacról kiinduló pénzpiaci gondok okozta zavart. A nemzetközi befektetői környezet bizonytalansága a forinteszközöktől elvárt kockázati prémium emelkedéséhez vezetett, a Monetáris Tanács megítélése szerint azonban a hazai gazdaság külső és belső egyensúlyhiánya határozottan mérséklődik, és az irányzat folytatódására számít, ami jelenősen csökkentheti az ország külső sebezhetőségét.

Az idei évre vonatkozó GDP adat módosítása mellett a jövő évi növekedési prognózis is változott. Jövőre a jegybank 2,7 százalékos növekedést prognosztizál a májusban közölt 2,8 százalékkal szemben. Nem változott ugyanakkor a jegybanki szakemberek 2009-re vonatkozó előrejelzése, továbbra is a GDP 3,4 százalékos bővülését tartják valószínűnek.

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.