TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A szerdai gyenge német kötvénykibocsátás arra figyelmeztet, hogy még Németországba is begyűrűzik az európai adósságválság. A Reuters 20 közgazdászt megkérdező felmérésében azt jósolja, hogy az eurózóna valószínűleg nem éli túl a válságot a jelenlegi formájában.

A tegnapi német kötvénykibocsátáson a felkínált hatmilliárd euró értékű tízéves állampapírból csak 3,644 milliárdra akadt vevő, amelyeket átlagosan 2 százalékos hozammal értékesítettek. Az aukció értékesítésének sikertelensége mélyen megrendítette a berlini vezetést. "Az adósságválság olyan, mint egy féreg, egyre mélyebbre ássa magát a gazdaszervezetben, és most elérte Németországot is", mondta az egyre növekvő számú eurószkeptikusok egyike a kormánypártból, név szerint Frank Schaeffler.

A Financial Times szerint egyes piaci szereplők az alacsony német kötvényhozammal magyarázták ugyan a vásárlók távolmaradását, az euróövezettel kapcsolatos befektetői félelmek terjedése nyomán azonban immár a német befektetési termékekkel is mint "kockázati eszközökkel" kereskednek, és a német kötvényhozamok jórészt a francia, az olasz, a spanyol és a belga hozamokkal összhangban emelkednek.

Merre tovább?

Angela Merkel tegnap ismét elutasította az euró-kötvény bevezetését, mert szerinte a közös adósságvállalás a befektetők és a piac szemében egy kalap alá venné Németországot az olyan országokkal, mint Görögország. A Reuters által megkérdezett közgazdászok szerint egy járható út lenne a kisebb eurózóna, és tagjainak erősebb integrációja, ami kizárná az olyan válsággal küzdő országokat, mint Görögország. (Ennek szellemében a PIIGS összes tagját ki lehetne penderíteni az EU17-ből - mfor szerk.).

Az új "betegek"

A tegnapi nap folyamán a Fitch Ratings vette célba Franciországot, mivel hitelminősítő szerint a gallok közfinanszírozási mutatói várhatóan összhangban maradnak a lehetséges legjobb, "AAA" szintű francia államadós-besorolással, ám az euróövezeti válság intenzívebbé válása esetén előállhat olyan helyzet, amelyben ez az elit francia osztályzat veszélybe kerülhet.

A másik új "fertözött" Belgium, mert a Dexia második megmentése egyelőre kidolgozatlan, és a banknak további tőkére lehet szüksége. Ez pedig tovább növeli a nyomást Franciaország AAA-as adósbesorolásán, aminek köszönhetően mind a francia, mind a belga tízéves papírok hozama megugrott. Ráadásul a benelux államban zsákutcába jutottak a már-már ígéretesnek látszó kormányalakítási tárgyalások. Tekintettel arra, hogy a belga külső adósság összege az éves GDP összege körül mozog, minden egyes százalékpont államkötvény-hozamnövekedés, ami drágítja az adósság finanszírozását, 390 millió euróval növeli az ország fizetési terheit.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.