3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A szerdai gyenge német kötvénykibocsátás arra figyelmeztet, hogy még Németországba is begyűrűzik az európai adósságválság. A Reuters 20 közgazdászt megkérdező felmérésében azt jósolja, hogy az eurózóna valószínűleg nem éli túl a válságot a jelenlegi formájában.

A tegnapi német kötvénykibocsátáson a felkínált hatmilliárd euró értékű tízéves állampapírból csak 3,644 milliárdra akadt vevő, amelyeket átlagosan 2 százalékos hozammal értékesítettek. Az aukció értékesítésének sikertelensége mélyen megrendítette a berlini vezetést. "Az adósságválság olyan, mint egy féreg, egyre mélyebbre ássa magát a gazdaszervezetben, és most elérte Németországot is", mondta az egyre növekvő számú eurószkeptikusok egyike a kormánypártból, név szerint Frank Schaeffler.

A Financial Times szerint egyes piaci szereplők az alacsony német kötvényhozammal magyarázták ugyan a vásárlók távolmaradását, az euróövezettel kapcsolatos befektetői félelmek terjedése nyomán azonban immár a német befektetési termékekkel is mint "kockázati eszközökkel" kereskednek, és a német kötvényhozamok jórészt a francia, az olasz, a spanyol és a belga hozamokkal összhangban emelkednek.

Merre tovább?

Angela Merkel tegnap ismét elutasította az euró-kötvény bevezetését, mert szerinte a közös adósságvállalás a befektetők és a piac szemében egy kalap alá venné Németországot az olyan országokkal, mint Görögország. A Reuters által megkérdezett közgazdászok szerint egy járható út lenne a kisebb eurózóna, és tagjainak erősebb integrációja, ami kizárná az olyan válsággal küzdő országokat, mint Görögország. (Ennek szellemében a PIIGS összes tagját ki lehetne penderíteni az EU17-ből - mfor szerk.).

Az új "betegek"

A tegnapi nap folyamán a Fitch Ratings vette célba Franciországot, mivel hitelminősítő szerint a gallok közfinanszírozási mutatói várhatóan összhangban maradnak a lehetséges legjobb, "AAA" szintű francia államadós-besorolással, ám az euróövezeti válság intenzívebbé válása esetén előállhat olyan helyzet, amelyben ez az elit francia osztályzat veszélybe kerülhet.

A másik új "fertözött" Belgium, mert a Dexia második megmentése egyelőre kidolgozatlan, és a banknak további tőkére lehet szüksége. Ez pedig tovább növeli a nyomást Franciaország AAA-as adósbesorolásán, aminek köszönhetően mind a francia, mind a belga tízéves papírok hozama megugrott. Ráadásul a benelux államban zsákutcába jutottak a már-már ígéretesnek látszó kormányalakítási tárgyalások. Tekintettel arra, hogy a belga külső adósság összege az éves GDP összege körül mozog, minden egyes százalékpont államkötvény-hozamnövekedés, ami drágítja az adósság finanszírozását, 390 millió euróval növeli az ország fizetési terheit.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!