2018. február 16. 21:57

De jövőre már javulhat a minősítésünk.

Megerősítette Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósság-kötelezettségeinek "BBB mínusz/A-3" szintű, befektetési ajánlású besorolását pénteken a Standard & Poor's.

A nemzetközi hitelminősítő bejelentette azt is, hogy a magyar szuverén osztályzatra változatlanul pozitív kilátás érvényes.

A Standard & Poor's egyben visszavonta a Magyar Nemzeti Bankra (MNB) érvényben tartott, szintén "BBB mínusz" besorolást, a bank kérésére.

A magyar államadós-osztályzat megerősítéséhez fűzött elemzésében a cég kiemelte: a besorolásra érvényes pozitív kilátás elsősorban annak lehetőségét tükrözi, hogy a magyar gazdaság erősödő mérőszámai segíthetik a bankrendszerben folyamatosan zajló javulást, és ezzel megerősíthetik a monetáris politika transzmissziós csatornáját.

A Standard & Poor's közölte: 12-18 havi távlatban felminősítheti a magyar adósosztályzatot, ha a pénzügyi szektorban végbement legutóbbi javulások erősítik a hatóságok képességét a hazai monetáris kondíciók befolyásolására.

A cég az elemzésében közölte: várakozása szerint a magyar hazai össztermék (GDP) az idén 3,5 százalékhoz közeli ütemben növekszik.

Mfor-megjegyzés: Az elemzői várakozásokkal megegyező döntés született. Az előzetes szakértői vélemények szerint a magyarországi választások előtt néhány héttel nem változtat a besoroláson a cég, figyelemmel a speciális politikai helyzetre.

MTI