2011. március 27. 12:07

A túlhevülés veszélyére figyelmeztette a hétvégén Latin-Amerikát a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója.

Dominique Strauss-Kahn szerint a térség több országa is a gazdaság túlhevülésének jeleit mutatja, és a régióban nagy a hitelbuborékok kialakulásának kockázata.

Latin-Amerika számos országában a növekedés üteme mostanra visszatért a tényleges potenciálhoz, illetve néhány esetben már túlságosan gyors ütemre váltott - vélekedik Strauss-Kahn, aki a hétvégén a kanadai Calgary-ban Észak- és Dél-Amerika pénzügyi vezetőinek közös tanácskozásán vesz részt.

A brazil GDP tavaly 7,5 százalékkal nőtt, az előző évi 0,2 százalékos zsugorodást követően; ezt a növekedési ütemet negyed évszázada először érte el a legnagyobb latin-amerikai gazdaság.

Az argentin GDP tavaly 9,2 százalékkal bővült, a 2009-es 0,9 százalék után, és a sorozatos természeti csapások ellenére tavaly 5,2 százalékkal nőtt a chilei gazdaság is.

Nemzetközi közgazdászok ugyanakkor azt várják, hogy az idén a tavalyi 6,1 százalékos összesített latin-amerikai gazdaságbővülés 4,5 százalékra mérséklődik.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.