2003. június 20. 07:32

Ha munkaviszony keretében juttat a munkáltató értékpapírt magánszemélynek, akkor ettől az évtől tb-járulékot és egyéni járulékokat is kell utána fizetni.

A PM szakértői szerint mivel sem az Szja-törvény, sem a Tbj. nem ír elő olyan kötelezettséget, hogy adóelőleg vagy járulék csak adott jövedelemtípusból vonható le, ezért nincs akadálya az egyéni járulékok levonásának akkor, ha a magánszemély az év folyamán nem csak értékpapírt, hanem pénzbeni juttatást is kap.

A levonásra a Munka Törvénykönyvéről szóló törvény rendelkezései adnak lehetőséget. Az Mt. 161.§ (1) bekezdése alapján a munkabérből való levonásnak csak jogszabály, végrehajtható határozat vagy a munkavállaló hozzájárulása alapján van helye. A biztosítottat terhelő egészségbiztosítási- és nyugdíjjárulék, illetve magánnyugdíjpénztári tagdíj ezen feltételnek megfelel. A munkáltató a munkavállaló jogviszonyával összefüggő tartozásainak megtérítésére irányuló utólagos igényét az Mt. 162. §-a alapján írásbeli felszólítással érvényesítheti.


Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.