2007. július 30. 11:41

Nyáron folytatódnak a szigorú APEH-ellenőrzések: a revizorok feltűnnek majd minden, jelentősebb tömeget megmozgató rendezvényen, közölte hétfőn Veres János pénzügyminiszter. Az ellenőrzéseken túl a kormány tovább erősíti az APEH-et. Mfor.hu tudósítás.

Szigeti veszedelem (mfor.hu-montázs)

A Balaton után - ahogy a miniszter fogalmazott - minden jelentősebb tömeget megmozgató eseményre ellátogatnak az ellenőrök a nyár hátralévő részében. Bár a miniszter konkrét eseményeket nem nevezett meg, várható, hogy a fesztiválokat, így a Szigetet sem hagyják majd ki.

Kétszer buktak le egy nap alatt

Veres János hozzátette, hogy az adóhivatal létszámának 1717 fős növelésével az ellenőrzések is rendszeresebbé válhatnak, így a revizorok sűrűbben visszatérhetnek majd azokra a helyekre, ahol korábban már büntettek. A tapasztalatok szerint erre szükség is van: a legutóbbi, négynapos balatoni akció alkalmával a revizorok találtak olyan üzletet, ahol egy nap kétszer is jártak, nyugtát viszont egyszer sem kaptak.

Új adótörvények is lesznek, bár a pénzügyi tárca vezetője azok részleteiről semmit sem árult el. Mint mondta, az új jogszabálytervezetek leghamarabb ősszel kerülhetnek a Parlament elé, az előterjesztéseken pedig még dolgozik a kormány. Veres János egyúttal arra kérte a pénzügyi ellenőrzési hivatalokat, köztük az APEH-et is, hogy legyenek szigorúbbak a meglévő jogszabályok alkalmazásakor.

200 ezerbe kerülhet a nyugta hiánya

A már meglévő szabályok értelmében, ha egy vállalkozás megsérti például a nyugtaadási kötelezettséget, első körben akár 200 ezer forint büntetést is kaphat. A pénzügyminiszter szerint a szigorításra azért is szükség van, mivel a legkeményebb szankciókkal eddig "véletlenszerűen" éltek a hatóságok.

A legutóbbi, négy napon át tartó balatoni ellenőrzéseken 816-szor folytattak vizsgálatot az ellenőrök: az esetek felében szabálytalanságokat találtak. 639 üzletben 193 alkalommal fordult elő, hogy az eladó nem állított ki nyugtát. A revizorok átlagosan 24 ezer forint mulasztási bírságot állapítottak meg, hét esetben zárattak be boltot 12 napra, két esetben pedig 30 napra. A miniszter szerint ez "szolid arány".

Nem csak az APEH izmosodik

A létszámbővítéssel nemcsak az üzletek ellenőrzését erősítené a kormány: az adóhivatal ugyanis új embereket vesz fel a minimum adóalap vizsgálatához, valamint az illetékfizetésekhez kapcsolódó ellenőrzésekhez is. Ezek új feladatok, de a korábbiak elvégzéséhez - például a bevallások és az adóvisszatérítések vizsgálata - is kap új embereket a szervezet. A többletlétszám biztosításával és az ellenőrzések számának növelésével Veres János szerint 2007-ben ötvenmilliárd forint jelenhet meg pluszban az államkasszában.

A kormány nemcsak az APEH-et erősíti: 2007-ben és 2008-ban 150 fővel több munkaügyi felügyelő fog dolgozni, így 10-15 ezerrel több munkáltatót lehet majd ellenőrizni. Ennek eredményeként várhatóan csökken a feketemunka aránya, így emelkedhet a befizetett adó- és járulékterhek összege (13 milliárd forint), valamint a munkaügyi bírságok összege is (hétmilliárd forint).

A Vám- és Pénzügyőrség létszáma 13 fővel bővül. A miniszter szerint a szervezet erősítésére azért van szükség, mert az APEH-tól ide kerül át a környezetvédelmi termékdíj-fizetés ellenőrzése. A szigorúbb vizsgálatokkal a vámhatóság 8-10 milliárd forintos többletet hozhat az állami költségvetésnek.

A közszférát sem hagyják ki

A közszféra ellenőrzése is komolyabbá válik: az önkormányzatok és intézményeik, a civil szervezetek, valamint a nem állami, de közpénzben részesülő oktatási és humán szolgáltatók vizsgálata miatt a Magyar Államkincstár létszáma 335 fővel emelkedik, így a számítások szerint 10-12 milliárdos megtakarítás érhető el a közpénzek felhasználásában.

A központi kormányzati intézményeket, így az uniós pénzeket elosztó rendszert is ellenőrző Kormányzati Ellenőrzési Hivatal létszáma negyven fővel nő 2007-ben és 2008-ban.

Veres János közölte: az ellenőrző hivatalok erősítésére nem azért van szükség, mert a megszorítócsomag nem elég eredményes. A pénzügyi tárca vezetője szerint ezekkel az intézkedésekkel igazságosabbá tehető a rendszer, hiszen a közös terhek alól nem szabad kibújniuk az ügyeskedőknek sem.

Burjánzik a feketegazdaság

A feketegazdaság GDP-hez viszonyított aránya ma Magyarországon igen magas, 16-17 százalék körülire tehető. (Az ebből a szempontból legjobb helyzetben lévő nyugat-európai országokban ez a szám öt százalék.) A miniszter szerint ahhoz, hogy legalább megközelítsük ezt a szintet, éveknek kell eltelnie.

L. Nagy Gábor

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.