2007. július 24. 14:51

Az adóhatóság nevével visszaélve álellenőrök is "razziáztak" a közelmúltban a Balaton partján, illetve az ország egyéb területein.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) ezért figyelmezteti az adófizetőket: az "igazi" APEH-ellenőrök nem csak a hatósági igazolványukkal, hanem egyéb dokumentumokkal is igazolják magukat, és semmilyen jogcímen nem kérnek pénzt.

A Dél-dunántúli Regionális Igazgatóság munkatársait a hétvégi balatoni akció során egy ellenőrzés közben arról tájékoztatta az ellenőrzött, hogy nála nem sokkal korábban járt revizor, és mindent rendben talált. Az ügyfél az álellenőrnek az eljárás lefolytatásáért négyezer forintot fizetett ki.

Az APEH revizorai azonban a helyszíni vizsgálatok során sem eljárási illetéket, sem helyszínen fizetendő bírságot nem szabnak ki, és semmilyen formában nem kérnek pénzt az ellenőrzött adózótól az eljárás lefolytatása közben - hívja fel a figyelmet az adóhatóság.

A revizorok hatósági igazolványuk felmutatása mellett hivatalos, pecséttel ellátott megbízólevéllel igazolják kilétüket - amennyiben nem így történik, az ellenőrzés kezdetekor ez megkövetelhető -, illetve jogszabályokban rögzített, az alapvető alaki és tartalmi kellékeket tartalmazó több oldalas hatósági jegyzőkönyvben rögzítik az ellenőrzés tényét és a helyszíni megállapításokat.

Amennyiben hibát, hiányosságot tárnak fel, akkor a szankcióként kiszabott bírság összegéről, annak megfizetésének módjáról és határidejéről minden esetben határozat készül.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.