2007. október 4. 14:59

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök döntött arról, hogy kiket javasol a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács tagjainak. A héttagú testület elnökének a miniszterelnök Nagy Jánost, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. igazgatóságának elnökét jelöli. A Tanács elnökét és tagjait a köztársasági elnök nevezi ki.

Az új vagyontörvény egységes jogi keretet ad az állami vagyongazdálkodásnak és egyúttal új intézményrendszert hoz létre, amelyben a fő tulajdonosi döntéshozó testület a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács, a döntések végrehajtó szervezete pedig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Veres János pénzügyminiszter kezdeményezése alapján a tanács elnökének Nagy Jánost, az ÁPV Zrt. igazgatóságának elnökét, a Debreceni Egyetem prorektorát; a testület tagjainak Erdei Tamást, a Magyar Külkereskedelmi Bank elnök-vezérigazgatóját, a Bankszövetség elnökét; Tátrai Miklóst, a Pénzügyminisztérium államtitkárát és Markó Andreát, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkárát javasolja kinevezni.
 

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter kezdeményezése alapján Baranyi Imrét, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet Kht. Igazgatóját és Varga Gusztávot, a GANZ Acél Zrt. vezérigazgatóját; Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter kezdeményezése alapján pedig Roóz Józsefet, a Budapesti Gazdasági Főiskola közelmúltban leköszönt rektorát jelöli a tanácsba.
 
Gyurcsány Ferenc távollétében szerdán Kiss Péter kancelláriaminiszter kezdeményezte Szili Katalin házelnöknél a tanács elnökének javasolt Nagy János bizottsági meghallgatását. A kormányfő a személyi javaslatairól tájékoztatta Sólyom László köztársasági elnököt.
 
A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatói feladatok ellátásával Veres János pénzügyminiszter Tátrai Miklóst, a Pénzügyminisztérium államtitkárát bízza meg, aki az év végétől tölti be ezt a pozíciót. Az államtitkár utódlásáról később születik döntés.

Menedzsment Fórum