TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Tavaly november 1-jétől vezették be az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, amely révén a magyarok is biztosítottként utazhatnak az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamaiba. Az mfor.hu kontrolling-számvitel sorozatában annak nézett utána, milyen feltételekkel használhatjuk ezt a dokumentumot, illetve miként alakulhat az igénylések száma.

Ingyenesen juthatunk hozzá

A kártya egészségügyi szolgáltatásra jogosít valamely európai uniós tagállam, illetve Izland, Norvégia és Liechtenstein területén.

A dokumentum az EGK tagállamaiba utazó magyar biztosítottak számára igazolja társadalombiztosítási jogviszonyukat. Segítségével a fenti országokban közvetlenül lehet az egészségügyi szolgáltatóhoz fordulni, ingyenesen juthatunk hozzá az orvosilag szükséges ellátásokhoz, azonban csak ideiglenes kinntartózkodás esetén. Mindehhez nem szükséges az illetékes egészségügyi szolgáltató igazolását kérni.

A kártyát a MEP bocsátja ki magánszemély kérésére, méghozzá ingyenesen. Az elveszett dokumentum pótlásáért azonban már fizetni kell.

[ajanlo=1538][igazitas=right/]Gyógykezelés céljából viszont nem használható, ráadásul a biztosító csak az adott országban működő egészségbiztosítóval szerződésben lévő egészségügyi szolgáltatók által nyújtott segítséget fogja elszámolni. Aki az Európai Egészségbiztosítási Kártyával úgy vesz igénybe egészségügyi szolgáltatást, hogy arra nem volt jogosult, akkor meg kell fizetnie ennek Egészségügyi Alapot terhelő költségeit.

Minimum duplázódnak az igénylések

Az EGK tagállamokban a fenti igazolvánnyal rendelkezőknek általában más tarifával számolnak. Amennyiben a magánszemélyek nem rendelkeznek EU biztosítási kártyával, részükre utólag az egészségbiztosító csak annyi térítést fizet, mint amennyit az Európai Egészségbiztosítási Kártyával rendelkezőknek térítene.

Amennyiben a magánszemély nem rendelkezik EU-kártyával, akkor saját magának kell a költségeket az adott országban meghiteleznie. Ráadásul az itthoni elszámolás során sem biztos, hogy annak teljes összegét megtéríti az egészségbiztosító.

[ajanlo=1539][igazitas=left/]Az OEP tájékoztatása szerint 2004. május 1-től összesen 343 497 darab E111-es nyomtatványt állítottak ki. Az unió más tagállamainak tapasztalatai szerint a kártya bevezetésével az évi mintegy 160 ezer igénylés megkétszereződhet, de akár hatszorosára is nőhet.

A rendszer kialakítását az egészségbiztosító a saját informatika fejlesztésével végezte el, valamint két közbeszerzési pályázatot írt ki a plasztikkártyák nyomott alapanyagára és az adatok ráviteléhez szükséges technikai berendezések beszerzésére, összesen 125 millió forint értékben.

Még lassú az elszámolás

A külföldön igénybe vett szolgáltatások térítési díját az érintett biztosítók számlázzák ki egymásnak. Ötvös Péter, az OEP osztályvezetője az mfor.hu-nak elmondta: Magyarországra az uniós csatlakozás időpontjától számítva összesen 7426 szolgáltatásról érkezett számla 257 millió forint értékben. Külföldi biztosítók számára az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 32 400 ellátásért 179 millió forintról állított ki számlát.

A főosztályvezető szerint a nemzetközi elszámolás jelenleg rendkívül lassú, így akár 4-5 évet is késhet egy-egy követelés.

Kerekes Anikó

Menedzsment Fórum

Kapcsolódó anyagok:
Változások az adóbevallásban: Mit, kinek, mikortól?
Hibás adóbevallások: mikor sáros az adótanácsadó?
E-bevallás: a kisvállalkozón csattan az ostor
Áfaarányosítás: futhatnak a pénzük után a cégek
Cégautók magánúton: kiskapuk az elszámoláskor

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.