3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		

Az Európai Uniós csatlakozás kapcsán két rendkívül fontos szempont merül fel. Az egyik, hogy Magyarország megszerezzen minden rendelkezésre álló támogatást, a másik ezek megfelelő elköltése. Az EU-s bürokrácia, ugyanis valóban szigorúan ellenőrzi a támogatások elköltésének módját.

Az első lépés a célok meghatározásával kezdődik. Minden szintnek megvan a maga átfogó és specifikus célja, ugyanúgy ahogy az egy vállalatnál a termelés egyes szakaszaiban. Ezen célok elérésének folyamatos nyomon követését jelenti a monitoring, melynek megvalósítását segítik az egyes projektekhez kialakított fizikai és pénzügyi mutatók (indikátorok).
A mutatók lehetnek input, output, eredmény és hatás mutatók. Az input mutatók a segítségnyújtás egyes szintjeinek költségvetésére vonatkoznak. Az output mutatók a tevékenységre vonatkoznak és a fizikai vagy pénzügyi elemeket mérik (pl.: megépített út hossza).

Az eredmény mutatók a program azonnali közvetlen hatásait mérik, egyaránt lehetnek fizikai vagy pénzügyi mutatók (pl.: utazási idő és a szállítási költség csökkenése). A hatás mutatók a program olyan következményeire utalnak, amelyek a résztvevőkre gyakorolt közvetlen és azonnali hatáson túlmenően jönnek létre. A specifikus hatások a programidő lejárta után bekövetkező hatások (pl.: a személy és áruforgalom növekedése), az általános hatások pedig általában szélesebb réteget érintő hosszú távú hatások (pl.: gazdasági-társadalmi aktivitás növekedése).

A monitoring rendszer kiépítése lehetővé teszi, hogy minden szinten, a programok megvalósítása folyamán már információkat szolgáltasson a teljesítésről, illetve lehetővé tegye az időbeni beavatkozást az eredmény módosítása céljából.

A monitoring mutatók lehetővé teszik a programok értékelését előzetesen, a program menete közben és utólagosan is. Az értékelés során világossá válik a vezetőség és a programban résztvevők számára is, hogy a célokat milyen arányban sikerült elérni (eredményesség), hogy az eredmények hogyan viszonyulnak a felhasznált erőforrásokhoz (hatékonyság), illetve, hogy milyen ok-okozati összefüggés van a tevékenység és az elért változások között (hatásosság).

Az Európai Uniós támogatások végrehajtási rendszerének magyarországi kiépítése folyamatban van. A rendszert év végéig auditálják az EU szakemberei, ezt követően indulhat a működés. Addig viszont még sok feladat vár a magyar közigazgatás szakembereire, és azt sem szabad elfelejteni, hogy ezzel párhuzamosan folyik a csatlakozás utáni támogatások magyarországi rendszerének kiépítése is.LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.