2007. július 23. 06:41

Egyelőre csak az OTP ügyfelei élvezhetik azt az új szolgáltatást, amely ingyenes készpénzfelvételt tesz lehetővé egy egyszerű bankkártyás vásárlást követően. Bizonyos boltokoban - megkötésekkel ugyan - felvehetünk pénzt, s nem kell automata után kajtatni. A többi hazai pénzintézet nem vesz részt az akcióban, mert nem tudtak megegyezni az OTP-vel. Mfor.hu háttér.

Minden jog fenntartva (mfor.hu montázs)

Mit csinálunk akkor, ha egy boltban rájövünk, hogy teljesen kifogytunk a készpénzből? Bankkártyával fizetünk. S mi a helyzet, ha tudjuk: nem ártana némi cash, hogy újságot meg buszjegyet vegyünk? Kénytelen vagyunk keresni egy bankautomatát. De miért ne lehetne ezt a pár ezer forintot rögtön a bankkártyás fizetéskor felvenni, elvégre a technika megvan hozzá?

Nyugat-Európában elterjedt és működőképes ez a rendszer, vagyis van létjogosultsága a kis összegű pénzfelvételnek itthon is. Az OTP augusztus elsejétől el is indítja a szolgáltatást, némi megkötéssel. A felvehető összeg ötszáz és ötezer forint közötti és ötszázzal osztható lehet, ráadásul ettől függetlenül a vásárlás értékénél nem lehet több. Ugyanakkor ez a tranzakció ingyenes lesz.

Kísérleti jelleggel indul

Ennél többet nem lehet tudni az új szolgáltatásról, mert az OTP nem válaszolt kérdéseinkre. Így nem tudni, hol indítja útjára a rendszert, hány üzletben vehetünk majd fel pénzt, illetve mekkorára tervezik bővíteni a hálózatot a közeljövőben. Valószínű egyébként, hogy a nagy bevásárlóközpontok hipermarketjeiben lesznek a pionír pénztárak.

A rendszernek az lehet az előnye, hogy a ma még nagyon alacsony szintű pénzügyi, banki és bankkártyakultúra fejlődni fog. Ma még jellemző, hogy egy magánszemély mindössze arra használja a kártyáját, hogy hó elején egy összegben kivegye a fizetését. Ez a lehetőség talán szép lassan más irányba tereli az embereket.

A kereskedők szempontjából sem kizárólag nyűgöt okozhat az új szolgáltatás bevezetése. Jóllehet pluszmunkát jelent majd a kifizetés, ugyanakkor összességében meg fogja érni. Költségkímélő lehet ugyanis, hogy nem kell majd olyan gyakran leszállítani a készpénzt a pénztárgépekből - hívta fel figyelmünket egy szakértő. Ezáltal a "másik oldal" is érdekelt lesz abban, hogy felhívja az emberek figyelmét a lehetőségre.

A konkurencia kimaradt

Mit tesznek a konkurens pénzintézetek? Semmit. A K&H Bank annyit közölt lapunkkal, hogy az idén egyelőre nem vezetik be a szolgáltatást, de gondolkodnak a lehetőségen. Információink szerint azonban a háttérben ennél konkrétabb dolgok is történtek. Biztosan állítható, hogy az OTP-n kívül egyetlen pénzintézet sem fog belevágni ebbe a vállalkozásba. Nem azért, mert tartanak tőle.

Folytak tárgyalások arról, hogy a többi bank is részt vegyen ebben a szolgáltatásban, hiszen teljesen életszerű a bevezetése - mondta egy forrásunk. Ugyanakkor a tárgyalások megakadtak, s nem a többi pénzintézet miatt - tette hozzá. Az OTP valószínűleg olyan ajánlatot tett a többi banknak, amely nagyobb költséggel járt volna, mintha teljes egészében átengedik a terepet az OTP-nek.

Az együttműködésre azért volna szükség, mert a 33,7 ezer pénztárnál működő POS-egység legnagyobb hányada, több mint 27 ezer darab az OTP kezelésében van. A második helyezett a K&H, a harmadik pedig az Erste. A többi bank jelenleg még nem tart fenn POS-terminálokat kereskedelmi egységekben.

F. Szabó Emese

Menedzsment Fórum

Kapcsolódó anyagok:
A legkisebb üzletekben is fizethetünk bankkártyával A bankkártya a magyar fiatalok fétise Jön az egységes európai bankkártya

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.