3p

Az áfamértékek megváltoztatásával nem lehet befolyásolni az ár- és versenyképességi viszonyokat - összegezte Veres János szerdán az uniós pénzügyminiszterek brüsszeli tanácskozásán az áfáról folytatott informális véleménycsere következtetéseit.

A magyar pénzügyminiszter a tanácskozás után újságíróknak elmondta, a beszélgetésből leszűrhető, hogy az eddig alkalmazott áfakedvezmények árkedvezményként való érvényesülése nem bizonyított. Ugyanilyen konszenzus uralkodik abban - mondta az agrár- és az üzemanyagárakról folytatott vita kapcsán -, hogy a kialakuló árakat nem szabad adóeszközökkel befolyásolni.

A pénzügyminiszterek találkozóján kiemelt hangsúlyt kaptak az adókérdések. Kovács László az Európai Bizottság adó- és vámügyi biztosa beszámolt arról, hogy az adócsalás elleni küzdelem hagyományos eszközeinek továbbfejlesztése területén az ősz folyamán mintegy tíz jogszabályi javaslatot kíván előterjeszteni.

Mint Kovács a tanácskozás utáni sajtóértekezleten elmondta, az áfacsalás elleni küzdelem két, jóval radikálisabb eszköze is felmerült. Az egyik az, hogy a közösségen belüli kereskedelemben megszüntetnék az áfamentességet, és a nemzetközi forgalomban minden ügyletnél megtörténne az áfa megfizetése, illetve visszaigénylése. A másik az úgynevezett fordított adózás (reverse charge) módszere, amely alapján az eddigi gyakorlatot megfordítva a lánc végén fizetnék meg - és igényelnék vissza a kereskedők - az áfát.

Az előbbi elképzeléssel szemben nagyon nagy az ellenállás, a túlzott adminisztrációs terhek mellett újabb kiskapuk megnyílásától is tartanak. Az utóbbi módszert, a fordított adózást illetően Ausztria felvetette, hogy egy nyolc éves kísérleti program keretében szívesen bevezetné ezt a módszert, hogy felmérhetőek legyenek az esetleges előnyei és hátrányai. A tagállami kormányokat képviselő Tanács azonban most nem jutott közös nevezőre ebben az ügyben, és az ellenállást látva az osztrákok is tartanak attól, hogy esetleg a nagy áldozattal megvalósított kísérleti program valamelyik tagállam ellenállásán végül megbukhat.

Szó volt a pénzügyminiszterek tanácskozásán a megtakarítások adóztatásáról is. E tekintetben - mondta el Kovács az MTI-nek - Ausztria, Belgium és Luxemburg a többi uniós tagállamtól eltérő gyakorlatot folytat, átmeneti mentességet kapott a közös szabályok alkalmazása alól. Nem értesíti a betétes országának adóhatóságát a jóváírt kamatokról, hanem a kamat egy részét - 3 évig 15 százalékot, 3 és 6 év között 20 százalékot, 3 év után pedig 35 százalékot - visszatart a kamatból, és ennek 75 százalékát összesítve, vagyis a betétes kilétét titokban tartva átutalja a betétes országának. A miniszterek tanácskozásán a német pénzügyminiszter szorgalmazta, hogy egységesítsék a kamatadóval kapcsolatos gyakorlatot, és Kovács László szerint ezt a gondolatot többen osztják.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!