4p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		

Míg ezer éve a föld birtoklásának a kérdése, az ipari forradalom idejétől a termelőeszközök és fizikai erőforrások jelentették a hatalom birtoklásának kulcsát, addig a posztindusztriális társadalomban az információ vált azzá.

A mások számára információt térítésért kínáló szolgáltatás már az 1930-as években is működött az Egyesült Államokban, de az információbrókerség mint szakma feltehetően az 1960-as években jelent meg. Ekkor néhány szabadúszó illetve könyvtár felfedezték, hogy a számítógép és a fénymásoló jelentős szerepet játszanak a szervezetek információellátásában. A tudományos, üzleti és szakmai szervezetek számára igény szerint kínált dokumentum-, cikk és adatszolgáltatás lehetőséget kínált azon előrelátók és vállalkozó szelleműek számára, akik az igény megjelenését szolgáltatás nyújtására tudták lefordítani. Az információbrókerek vagy más néven független információszolgáltató szakemberek (independent information professional) száma azóta megnövekedett, szervezeteik is alakultak; AIIP - Association of Independent Information Professionals (1987), EIRENE - European Information Research Network, vagy éppen a MIBE. (8)

Az információbróker kifejezés tehát viszonylag újkeletű, ám sokan vannak, akik lényegében ugyanezt a tevékenységet végzik anélkül, hogy így neveznék magukat. Népszerű példa erre a Vadászat a Vörös Októberre című regény szerzőjének, Tom Clancynak az esete, aki a CIA kíváncsiságát is felkeltette könyvével. A szolgálat azután érdeklődött, hogy milyen forrásokból állította össze a majdnem valósághű technikai és katonai adatok halmazát. Az író kifejtette: csupán a bárki által elérhető, előfizethető, szakkönyvtárban megtalálható dokumentumokra támaszkodott, és ezekből vont le következtetéseket. Nos, az információbróker is hasonlóképpen tesz. Ilyen módon Clancyt információkereső és -rendező tevékenysége alapján akár "anonim információbrókernek" is tekinthetjük.

A sikeres infobróker legfontosabb személyiségvonásai: intellektuális kíváncsiság, vadászösztön, a véleményformálás vállalása bizonytalan információs környezetben is, intuíció a hiányzó információelemek pótlására, diplomatikus, magabiztos és toleráns kritikai szellem a magasabb rangú vezetőkkel szemben is. (9)

Néhány példa információbrókereknek feltett kérdésekre
- Üzemünkben melléktermékként márványpor keletkezik. Van-e olyan fizetőképes ipari vállalkozás, melynek tevékenysége esetében ez alapanyagul szolgálhat?
- Közép-Európa mustárpiaca; a szállítók piaci részesedése országonként, trendek az elmúlt három évben, előrejelzés öt évre.
- Heti témafigyelés (nyomtatott, elektronikus és pletyka-források) a személyzeti tanácsadás területéről.
- Budapesti telkemre ifjúsági garzont vagy nyugdíjasházat szeretnék építeni. Milyen állami támogatást kaphatok vállalkozóként, milyet a majdani lakásbérlők illetve milyet a kerületi önkormányzat?
- Lehetséges külföldi megrendelőm fizetőképes-e; volt-e az előző öt évben késedelmes fizetése?
- Speciális olvasztókemence gyártói; árak és referenciák felkutatása.
- Van-e EU-előírás - jogszagály, szabvány -- a burgonyaszirom csomagolására vonatkozóan? Ha igen a dokumentum szolgáltatása magyar fordításban.
- Egy járdán lévő csatornanyílás miatti lábtörés esetén kitől követelhető kártérítés, és mekkora? Voltak-e hasonló hazai jogesetek?
- Az óvoda alkalmazottainak múltjában szerepel-e gyerekek ellen elkövetett bűncselekmény, illetve az ott alkalmazott gépkocsivezetőnek tiszta-e a közlekedésrendészeti múltja? - bíztak meg egy tengerentúli infobrókert. (Az Egyesült Államokban a Public Open Records Act és a Freedom of Information Act biztosítja az állampolgárokról, vállalatokról és tulajdoni viszonyokról szóló adatok hozzáférését.)A cikk folytatásaLEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.