3p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		

Az európai, így a magyar vállalatoknak is komoly kihívást jelent majd, ha meg kívánnak felelni a 2005-től bevezetésre kerülő számviteli szabványoknak. A vállalatok jelentős része ugyanis még nem kezdte meg a felkészülést az új pénzügyi beszámolókra történő átállásra.

Az európai, így a magyar vállalatoknak is komoly kihívást jelent majd, hogy meg kívánnak felelni a 2005-től bevezetésre kerülő számviteli szabványoknak. A vállalatok jelentős része ugyanis még nem kezdte meg a felkészülést az új pénzügyi beszámolókra történő átállásra.

Egy most publikált tanulmány szerint az Európai Unióban működő vállalatoknak csupán 58 százaléka kezdte meg a felkészülést, ám a társaságoknak alig több, mint egytizede lenne képes már most megfelelni a szabványoknak. A PwC felmérése szerint arról is csak a vállalatok 20 százaléka döntött, hogyan kezelje azokat a változásokat, amelyet az új szabványok bevezetése generál.

Mint ismert az International Accounting Standards Board (IASB) által közzétett, a nemzetközi számviteli standardok (IFRS) terén érvényesülő új irányelvek célja az Európában (IFRS) és az USA-ban elterjedt (GAAP) számviteli rendszerek harmonizációja. Az új szabályozások az IFRS-3, IFRS-4 és IFRS-5 nevet viselik.

Az IFRS 3 eltörli a goodwillnek és bizonyos immateriális javaknak az eredményre hatóan történő ráfordításként való elszámolását, valamint a cégegyesítési módszerként ismert, korábban is ritkán alkalmazott számviteli eljárást. A goodwill amortizációjának eltörlésére, és ehelyett az évenkénti értékvesztési tesztelésre vonatkozó követelmény az amerikai gyakorlattal van összhangban. Az új standard bevezetése egyszerűbb és kevésbé költséges lesz. Ez jelentős hatással lehet sok, IFRS szerint beszámolót készítő társaság főbb számaira. 2002-ben a goodwill amortizációja néhány vizsgált európai társaságnál elérte a nettó nyereség vagy veszteség 195 százalékát is.

Az IFRS-4 a biztosítások könyvelését szabályozza. A rendszer azonban most csak azokat az elszámolási módokat rögzíti, amelyet a testület preferál, ám a korábbi eljárások változatlanul használhatók. Az IFRS-5 irányelv szerint az értékesítésre váró befektetett eszközöket, illetve a felszámolt tevékenységhez kapcsolódó javakat a könyv szerinti érték, illetve a várható értékesítési költségekkel csökkentett fair érték közül az alacsonyabbikon kell nyilvántartani.

(Menedzsment Fórum)

Kapcsolódó anyagok
Az IASB új standardja az üzleti kombinációk elszámolásaira
Az IFRS bevezetésének hatása a controllingra
Harmonizálják az európai és amerikai számviteli rendszereket

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.