2007. szeptember 11. 14:11

A Magyar Bankszövetség támogatja a megtakarítások lekötési idejének hosszabbítására vonatkozó javaslatot, illetve ennek ösztönzését adókedvezményekkel. Elutasítanak azonban minden olyan megoldást, amely különbséget tesz banki és nem banki megtakarítás között - áll a szövetségnek az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A szövetség úgy véli, hogy a hosszú távú célokhoz illeszkedő részletintézkedések megtétele önmagában még akkor is helyes, ha az átfogó adóreformot célzó koncepció még nem alakult ki. Ebből következően a szövetség támogatja a Budapesti Értéktőzsde, a Befektetési Szolgáltatók Szövetsége és a BAMOSZ ötpontos javaslatcsomagjának két fő célját, a pénzügyi eszközökben megjelenő megtakarítások lekötési idejének hosszabbítását, valamint a lakosság pénzügyi ismereteinek bővítését.

A bankszövetség szerint helyes, ha a megtakarítások lekötési idejének hosszabbítását az állam adókedvezménnyel ösztönzi abban az esetben, ha az adókedvezmény (kamatadó, árfolyamnyereség adómentesség) kivétel nélkül minden három évnél hosszabb lejáratú pénzügyi megtakarításra vonatkozik.

Ellenzik azonban az olyan megoldásokat, amelyek a banki és nem banki megtakarítások között különbséget tesznek. Egy ilyen lépés - állami adóbevétel-kiesés árán - csak a megtakarítások összetételének változását képes előidézni, s valójában semmilyen makrogazdasági előnnyel nem jár - hangsúlyozza a bankszövetség.

Célszerűnek tartja a bankszövetség, ha az állam ösztönzi a hosszabb idejű háztartási megtakarításokat a lakáseladásból származó megtakarítások újra befektetésekor. Úgy gondolják, hogy az a kormányzati javaslat, ami szerint a jelenlegi tíz év helyett már öt év után az eladó mentesül az adózás alól, megoldja a problémát.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.