Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az Európai Egyesült Államok létrehozását szorgalmazza Traian Basescu román államfő, aki szerint az Európai Unió egyre inkább elveszíti versenyképességét, ezért minden tagállamnak jelentős mértékben le kellene mondania szuverenitásáról, hogy Európa továbbra is gazdasági és katonai nagyhatalom maradhasson - ezt maga a román államfő fejtette ki.

A pénteki román média tudósítása szerint Románia első embere egy diáktáborban tartott előadásában jelentette ki: az elmúlt tíz évben Európa folyamatosan veszített versenyképességéből, ezért az Európai Uniónak a következő két-három évben el kell döntenie, létrehozza-e az Európai Egyesült Államokat.

Basescu szerint Európa lemaradt Kínával, az Egyesült Államokkal és más nagyhatalmakkal szemben, földrészünk gazdasági erő híján megfelelő katonai erővel sem rendelkezik. Példaként említette Líbiát, rámutatva, hogy az EU hiába támadta meg az észak-afrikai államot, nem fogja megnyerni a háborút. Basescu szerint Európa biztonságát csak pénzzel lehet biztosítani, pénzt viszont csak versenyképes és jól teljesítő gazdaság termelhet. Az EU tagállamainak külön szálon futó gazdasági politikái pedig akadályozzák az öreg kontinens versenyképességét - hangoztatta Basescu.

Basescu szerint az európai vezető politikusok számára a lakosság meggyőzése jelenti a nagy kihívást, hiszen ehhez a tervhez minden állam vezetőjének rendelkeznie kell saját népe egyetértésével. Basescu szerint az európai politikusok felelőssége eldönteni, hogy adnak-e esélyt az egyesült Európának vagy sem. Ugyanakkor kijelentette: ebben a pillanatban Európa népei nincsenek felkészülve erre az egységesítési projektre, a politikusok sem rendelkeznek kellő erővel a terv megvalósításához.

Az Egyesült Államokat említette példaként, ahol - mint mondta - nincs teljes uniformizálódás, de a gazdasági politikákat összehangolták. Basescu szerint a közös európai fizetőeszköz, az euró nem fog fennmaradni, ha nem történik meg az EU-ban is ez a fajta összehangolás.

Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy egy ilyen terv figyelembe venné valamennyi náció nemzeti azonosságtudatát, és képes lenne megtalálni azokat a megoldásokat, amelyek valamennyi kultúra identitását megvédik.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.