2011. április 13. 14:04

Kínában tartja éves csúcstalálkozóját a legnagyobb fejlődő országokat tömörítő BRICS-csoport. Brazília, Oroszország, India, Kína és - a Peking meghívására idén csatlakozott - Dél-Afrika vezetői csütörtökön ülnek tárgyalóasztalhoz, hogy megvitassák az aktuális világpolitikai és világgazdasági témákat, és egyeztessenek a csoport jövőbeli terveiről.

A kereskedelmet illető kérdésekről szerdán a szakminiszterek külön is tárgyalnak.

A Hainan szigetén tartandó, sorban harmadik hivatalos találkozó a fejlődő országok érdekeinek a nemzetközi színtéren való erőteljesebb képviseletét is segíti. A BRICS a világ legfejlettebb országait magában foglaló G7-csoport ellensúlyaként szolgálhat a szélesebb körű tárgyalásokon, így például a húsz legnagyobb gazdaságot tömörítő G20 találkozóin vagy a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) fordulói során.

E szerep hangsúlyossá válását jelzi az is, hogy Vu Hajlong (Wu Hailong), a kínai külügyminisztérium munkatársa jelezte: Dél-Afrika belépése után több fejlődő állam is kifejezte csatlakozási szándékát, Kína pedig nyitottnak mutatkozik a bővítést illetően. A szkeptikusabb nemzetközi elemzések ugyanakkor megjegyzik, hogy a szorosabb együttműködés javarészt Kína nagyhatalmi érdekeit szolgálja. Peking mindig is a perifériára szorult fejlődők vezérének szerepére törekedett, miközben a BRICS-tagországok eltérő politikai rendszerei, gazdasági szerkezete, nem utolsósorban árfolyam-politikája és érdekkülönbségei komoly súrlódásokhoz vezethetnek a csoportosuláson belül.

A BRICS világgazdaságban betöltött pozíciójáról megoszlanak a vélemények. A mozaikszót 2001-ben megalkotó Jim O'Neill, a Goldman Sachs eszközkezelőjének vezérigazgatója kedden a China Daily című napilapnak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy Brazíliát, Oroszországot, Indiát és Kínát tíz év távlatában fejlődő országnak tekinteni "sértés és helytelen". A közgazdász a jövőben a "növekedő gazdaságok" kifejezés használatát javasolta, hangsúlyozván, hogy ezen államok jelentősen hozzájárultak a világgazdaság növekedéséhez.

O'Neill véleményét a Nemzetközi Valutaalap számításai is alátámasztják, eszerint az öt BRICS-ország tavaly 60 százalékban járult hozzá a világgazdaság növekedéséhez, összesített GDP-jük 2012-ben 15,91 ezer milliárd dollárt tesz majd ki, ami meghaladja az Egyesült Államok jövőre várható 15,88 milliárd dolláros hazai össztermékét.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.