<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Európai Bizottság ellenzi az eurócsoport előző napi döntését, amelynek értelmében felfüggesztik a Görögország terheinek enyhítésére korábban elfogadott adósságkönnyítő intézkedéseket, válaszul az athéni kormány által váratlanul bejelentett extra kiadásokra - közölte Pierre Moscovici gazdasági és pénzügyi uniós biztos csütörtökön.

A francia uniós biztos arról számolt be brüsszeli sajtótájékoztatóján, hogy úgy vélik, nincsen ok az adósságkönnyítő intézkedések megkérdőjelezésére. Jelezte, az Európai Bizottság ebben a kérdésben más állásponton van, mint az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő testület.

Az eurócsoport az előző héten fogadta el az intézkedéseket, amelyek az adósságállomány csökkentésére ugyan nem vonatkoztak, a törlesztési időszak kiterjesztésére viszont igen. Az Alekszisz Ciprasz vezette görög kormány azonban néhány nappal később 617 millió euró értékben jelentett be extra kiadásokat karácsonyi nyugdíj-kiegészítésekre és a menekültáradatnak kitett görög szigetek helyzetének javítására. Ciprasz úgy vélekedett, hogy ezek a lépések teljes mértékben megfelelnek a nemzetközi hitelezőkkel kötött egyezményeknek.

A legjobban kereső politikusok

A görög költségvetést 2010 óta nemzetközi hitelek tartják működésben. A legutóbbi, jelenleg aktuális, sorban a harmadik mentőcsomag feltételeiben Athén 2015-ben állapodott meg a hitelezőkkel, és átfogó reformok végrehajtása mellett kötelezte el magát 2018-ig.

A 86 milliárd eurós hitelcsomag finanszírozásában - az előző kettővel ellentétben - a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nem vesz részt, mert nem tartja fenntarthatónak a görög adósság törlesztését, ezért az enyhítését szorgalmazza. A hitelezők sorában a német kormány viszont az adósság elengedésének minden formáját elutasítja, a hitelfeltételek érvényesítése érdekében viszont elengedhetetlennek tartja az IMF részvételét a programban.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.