TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A világ kormányai vonzó adószinttel próbálják a befektetőket megnyerni. A társasági adót tekintve Magyarország feltétlenül kedvező helyzetben van, hiszen jövőre az EU-ban Írország után a legalacsonyabb szinttel hazánk büszkélkedhet majd.

Michael Glover, a KPMG adóosztályának vezetője szerint a csökkentést választó országok kormányai láthatóan a piaci verseny további erősödésére számítanak, és a verseny ennek egyik elemének tekintik az adózást. "Magyarország a 16 százalékos társasági adóval továbbra is versenyképes szinte valamennyi európai országgal szemben, ugyanakkor további csökkentés is üdvös lenne" - véli Michael Glover.

Magyarországon ugyanakkor nem a társasági adó a legfőbb szempont a külföldi befektetők számára. A legtöbb Magyarországon működő társaság számára sokkal nagyobb terhet jelent a helyi iparűzési adó, vagy az alkalmazottak keresete alapján fizetett társadalombiztosítási járulék. "A külföldi befektetők számára a helyi iparűzési adó gyakran bosszantó meglepetés: bár a legfeljebb 2 százalékos adószint alacsonynak tűnik, az adóalap jelentős mértéke miatt a tényleges adóteher igen nagy lehet, különösen a nem-termelő társaságok esetében" - hangsúlyozta Michael Glover.

A szakember bíztatónak tartja, hogy történtek már lépések ez ügyben, és a Pénzügyminisztériumban is felismerték, hogy az iparűzési adó jelenlegi rendszere valóban gondot jelent. "Ha Magyarország az adózás szempontjából valóban versenyképes kíván maradni, akkor további lépésekre van szükség, és rövid határidőn belül valódi megoldást kell találni a helyi iparűzési adóval összefüggő kérdésekre."

Az uniós tagállamok közül Portugália csökkentette legnagyobb mértékben, 33 százalékról 27,5 százalékra, a társasági adót. Németország, a tavalyi kismértékű (38,26 százalékról 39,58 százalékra) emelés után, 2004-re mérsékelte az adó szintjét (38,29). Olaszország az elmúlt évre és az idei évre is csökkentette az adót (most 38,25 százalékról 37,25 százalékra). Írország tavaly 12,5 százalékos mértékre leszállított adókulcsa - ami az idén sem változott - továbbra is a legalacsonyabb társaságiadó-kulcs az OECD-államok között.

Kapcsolódó anyagok
Magyarországon az egyik legmagasabb az szja
16 százalékos adót javasol a GKM
Még több befektetőt vinne el előlünk Szlovákia

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.