2007. július 12. 16:01

Agresszív mértékben, két fokozattal leminősítette a franciaországi központú, magyarországi érdekeltséggel is bíró Danone élelmiszeripari csoport adóskockázati besorolását csütörtökön a Standard & Poors, a cég jelentős adóssághányadot tartalmazó legutóbbi felvásárlására hivatkozva.

Az S&P csütörtöki londoni bejelentése szerint a Danone csoport hosszú futamú cégadósi osztályzata az eddigi "A plusz"-ról két osztattal "A mínusz"-ra romlik. A rövid távú besorolás egy fokozattal, "A-1"-ről "A-2"-re süllyed.

A hitelminősítő a rontott hosszú távú besorolást is további leminősítést valószínűsítő negatív figyelőlistára vette; ha a Danone hosszú futamú kötelezettségeinek osztályzata tovább romlik, a cég átkerül az elsőrendű adósi "A" kategóriából a már csak megszorításokkal befektetői ajánlásúnak tekintett "BBB" sávba.

A Standard & Poors azzal indokolta a meredek leminősítést, hogy a Danone a héten

bejelentette

a holland Royal Numico N.V. bébiételgyártó megvásárlását, adósságátvállalással együtt 12,3 milliárd euróért. Az adásvétel finanszírozási módja azt mutatja, hogy a Danone pénzügyi politikája "az eddiginél lényegesen magasabb eladósodottsági profil felé mozdult", fogalmaz a nemzetközi hitelminősítő, amely szerint a Danone egyébként kiváló üzleti kockázati profilját a Royal Numico N.V. felvásárlása "érdemben nem erősíti".

A bébiételgyártó akvizíciójával együtt ugyanakkor a Danone éppen megválni készül kekszüzletágától: a francia cég a múlt héten jelentette be, hogy exkluzív tárgyalásokat kezd az amerikai Kraft Foods Inc. vállalattal az üzletág átadásáról.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.