Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Egyre több jel utal a világgazdaság teljesítményének javulására, a tágabb értelemben vett Kelet-Európa és az egykori szovjet térség kilábalása azonban az idén is lassú lesz, és a régió változatlanul számos kihívással néz szembe - áll az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) kedden Londonban ismertetett idei első átfogó előrejelzésében.

Az EBRD minimális mértékben ugyan, de rontotta a működési területének egészére adott idei GDP-előrejelzését, ugyanakkor Közép-Európa - ezen belül a magyar gazdaság - növekedésére vonatkozó prognózisait javította.

A felzárkózó európai gazdaságok reformjainak finanszírozására 1991-ben alapított bank térségi átlagban - a működési terület országai közé nemrég felvett, átalakuló arab országokat is beleszámítva - most 2,7 százalékos GDP-növekedést vár 2014-ben. Az előző, novemberben összeállított EBRD-becslésben 2,8 százalékos idei növekedési előrejelzés szerepelt ugyanerre a térségre.

Az EBRD ugyanakkor megállapította, hogy az euróövezethez szoros szálakkal kötődő közép-európai és balti gazdaságok kilábalási üteme a valutaunió élénkülését követve gyorsulásnak indult, és különösen Magyarországon, Szlovákiában és Lengyelországban kap egyre nagyobb lendületre a növekedés. Erre a szűkebb térségre a bank a keddi prognózisban 2,2 százalékos átlagos növekedést jósolt 2014-re. Az EBRD kiemelte, hogy ez a kétszerese a bank által 2013 egészére várt ütemnek: a pénzintézet előzetes becslése szerint ebben a csoportban tavaly összességében 1,1 százalékos lehetett a GDP-növekedés átlaga.

Magyarországon a bank most 1,7 százalékos idei GDP-bővülést vár. Az előző EBRD-előrejelzésben 2014-re még 1,2 százalékos magyar növekedési becslés szerepelt.

A londoni City elemzői közösségén belül ugyanakkor a javított EBRD-prognózis is a borúlátóbbak közé tartozik. A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai a minap közölték, hogy a legutóbbi aktivitási és üzleti bizalmi adatok alapján fenntartják a 2,6 százalékos idei magyarországi GDP-növekedést valószínűsítő előrejelzésüket.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői nemrégiben ismertetett, felülvizsgált térségi helyzetértékelésükben 2014 egészére 2,2 százalékos GDP-bővülést jósoltak a magyar gazdaságban.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni szakelemzői a várakozásokat meghaladó tavalyi első háromnegyedévi lendület nyomán az általuk addig várt 2,0 százalékról nemrégiben 2,3 százalékra emelték az idei magyar GDP-növekedésre adott becslésüket.

A kedden ismertetett új EBRD-prognózis Magyarországgal foglalkozó részében a bank elemzői hangsúlyozták, hogy a vártnál jobb tavalyi első háromnegyedévi teljesítmény fő hajtóerejét a nettó export megugrása, az állami beruházások és a mezőgazdaság teljesítményének jelentős javulása adta.

Az EBRD szerint az újabb közműdíj-csökkentések nyomán tovább növekedhet a lakosság elkölthető reáljövedelme és így a fogyasztás a választások előtti időszakban, a díjcsökkentéseknek azonban hosszabb távon jó eséllyel negatív következményei lehetnek a beruházásokra a közműszektorban.

Az EBRD elemzői közölték, hogy az igen jelentős növekedéstámogató gazdaságpolitikai intézkedések - különösen a Magyar Nemzeti Bank kedvezményes kamatozású növekedési hitelprogramja - nyomán javították 1,7 százalékra a magyar gazdaság idei növekedésére adott előrejelzésüket. Az EBRD véleménye szerint azonban "a kedvezőtlen jogi, beruházási és pénzügyi környezet" középtávon érdemben csökkentette a magyar gazdaság trendnövekedését, vagyis azt a tartós növekedési ütemet, amelyet a magyar gazdaság inflációs kockázat nélkül potenciálisan elérhet.

A bank az aggasztó jelek közé sorolta, hogy az átalakuló térség egészében a tavalyi harmadik negyedévben nettó tőkekiáramlás volt tapasztalható, ami két éve nem fordult elő. A közép-európai, a balti és a délkelet-európai térségben a portfolióáramlás fordult negatív tartományba, és a működőtőke-beáramlás sem volt elégséges a régió bankrendszereiben zajló, forráskivonással járó mérlegalkalmazkodási folyamat kompenzálására, jóllehet korábban a portfolió- és a működőtőke-beáramlások együttesen ellentételezték e folyamat negatív tőkeáramlási hatásait ebben a csoportban.

Az EBRD szerint valószínű a nettó kiáramlás folytatódása, tekintettel arra, hogy az Egyesült Államokban - az amerikai Federal Reserve mennyiségi enyhítési programjának leépítése nyomán - várhatóan fokozatosan egyre feszesebbé válnak a monetáris kondíciók.

A bank szerint az átalakuló térség növekedésének fenntarthatóvá tételéhez a szerkezeti reformok újraindítása szükséges. Ezen belül is elsődleges feladat az energiaszektor reformjának elmélyítése, emellett fel kell számolni a fenntarthatatlan támogatásai programokat és az olyan mértékű hatósági árcsökkentéseket, amelyek a hosszú távú költségmegtérüléshez szükséges szintek alá viszik az árakat. Biztosítani kell a nyugdíjrendszerek hosszú távú fenntarthatóságát, és a térségi gazdaságok hosszú távú versenyképességének növelése érdekében új lendületet kell adni a privatizációnak - áll az EBRD keddi térségi jelentésében.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.