Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az eddig vártnál lassabb lesz a közép- és kelet-európai térség idei és jövő évi kilábalási üteme, elsősorban az orosz gazdaság gyenge teljesítménye és a változatlanul lanyha euróövezeti aktivitás miatt, a magyar gazdaságban ugyanakkor "meglepő" ütemű élénkülés tapasztalható - állapította meg az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) hétfőn Londonban ismertetett idei harmadik regionális előrejelzésében.

Az EBRD ennek megfelelően valamelyest rontotta a működési területének egészére adott idei és 2014-re szóló GDP-előrejelzéseit, a magyar gazdaság növekedésére vonatkozó prognózisait ugyanakkor jelentősen javította.

A felzárkózó európai gazdaságok reformjainak finanszírozására 1991-ben alapított bank térségi átlagban - a működési terület országai közé nemrég felvett, átalakuló arab országokat is beleszámítva - most 2 százalékos GDP-növekedést vár 2013 egészére. Az előző, májusban összeállított EBRD-becslésben 2,2 százalékos idei növekedési előrejelzés szerepelt ugyanerre a térségre. Az EBRD 2014-re vonatkozó régiós növekedési prognózisát 3,2 százalékról 2,8 százalékra vette vissza.

Magyarországon ugyanakkor a bank 0,5 százalékos, illetve 1,2 százalékos idei és jövő évi GDP-bővülést vár. Az előző EBRD -előrejelzésben 2013-ra még 0,8 százalékos visszaesés, 2014-re 0,9 százalékos növekedés szerepelt.

A hétfőn ismertetett új EBRD-prognózis Magyarországgal foglalkozó részében a bank elemzői úgy fogalmaznak, hogy a magyar gazdaságban "meglepő és üdvözlendő" ciklikus fellendülés zajlik. Az EBRD szakértői szerint a javulás elsődleges hajtóerejét az állami infrastrukturális beruházások jelentik, ugyanakkor a reálbérek növekedése nyomán valamelyest erősödött a hazai fogyasztás is.

Mindez véget vetett a tavalyi éven végighúzódó, kettős mélypontú recessziónak, bár a magyar gazdaság teljesítménye még mindig csak a 2009 elején mért szinten van - áll az EBRD hétfői elemzésében.

A bank véleménye szerint középtávon a hitelkiáramlás folytatódó zsugorodása és a közműszolgáltatói szektorral kapcsolatos, egyre nagyobb befektetői bizonytalanság gyengíti a magyar gazdaság trendnövekedési - vagyis az inflációs nyomás erősödésének kockázata nélkül, hosszabb időtáv átlagában elérhető GDP-bővülési - rátáját.

Az EBRD szerint valószínűtlen, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramja hatékony lehet a befektetők iránt "barátságosabbá" váló - és így a hitelkeresletet is ösztönző - magyar gazdaságpolitika híján.

A működési térség egészére adott, az előzőnél borúlátóbb prognózist a bank elsősorban a régió legnagyobb gazdasága, Oroszország várhatóan jelentősen gyengülő teljesítményével indokolta. Az EBRD hétfői előrejelzése szerint az orosz gazdaság növekedési üteme az idén mindössze 1,3 százalék lesz a tavaly mért 3,4 százalék után, és jövőre is csak 2,5 százalékra gyorsul vissza.

Az orosz gazdaság lassulása az EBRD szerint tovagyűrűző hatást gyakorol a kelet-európai és a kaukázusi térség teljesítményére is.

A bank szerint emellett a működési régió egészének növekedési kilátásai továbbra is nagyban függnek az euróövezeti fejleményekről. Az euróövezettel kapcsolatos borúlátó forgatókönyv jórészt nem változott az utóbbi két évben; ez a változat azzal számol, hogy az adósságválság kiterjed a valutaunió legnagyobb központi gazdaságaira, több európai nagybank fizetésképtelenné válását okozva. Egy ilyen fejlemény esetén az anyabankok gyorsítanák a finanszírozási források kivonását az EBRD működési területének gazdaságaiból, recesszióba sodorva a felzárkózó európai térség nagy részét. Az EBRD hétfői előrejelzése ugyanakkor hangsúlyozza, hogy e forgatókönyv ma már kevésbé tűnik valószínűnek, mint két évvel ezelőtt.

A bank szerint viszont nőtt annak a kockázata, hogy Kína és általában a nagy felzárkózó gazdaságok növekedése a vártnál is nagyobb mértékben lassul. A kínai gazdaság növekedése az elmúlt évtizedben mért 8-10 százalékos ütemekről máris 7,7 százalékra csökkent 2013 első háromnegyedévének teljesítménye alapján, és erősödnek az aggályok banki és nem banki szektorokból kiáramló hitelek gyors bővülésével, a kínai pénzügyi szektor eszközminőségével kapcsolatban.

Az euróövezeti helyzet esetleges markáns romlása vagy a kínai gazdaság "kemény landolása" valószínűleg elhúzódó piaci viharokkal és igen negatív átgyűrűző globális gazdasági hatásokkal járna, lassítva a fejlett és a felzárkózó térség növekedését egyaránt - hangsúlyozza hétfői elemzésében az EBRD.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.