Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Kármán András, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatója szerint a beruházási ráta emelése a legszükségesebb feltétele annak, hogy a kelet-közép-európai térségben ismét meginduljon a válság hatására megtorpant felzárkózási folyamat.

Az EBRD igazgatója erről a GKI Gazdaságkutató Zrt. által rendezett üzleti konferencián beszélt kedden, Budapesten. A "Tíz éve az EU-ban - felzárkózás nélkül" című konferencián Kármán András kifejtette, hogy a felzárkózás folyamata magától nem tér vissza a válság előtti ütemre, a siker záloga véleménye szerint mindinkább az egyes országok gazdaságpolitikája.

A GDP-arányos beruházási ráta emeléséhez a szakember szerint szükség van mind a belföldi lakossági és költségvetési megtakarítások növelésére, mind egy kiszámítható, befektetőbarát üzleti környezet erősítésére és ezen keresztül a működőtőke beáramlás növelésére.

Kármán András szerint a magasabb beruházási ráta finanszírozásának külföldi forrásai közül a működőtőke beáramlásának lehet érdemi szerepe a régióban a következő években. Ehhez árban és minőségben is versenyképes munkaerőre van szükség. A régió átlagos bérszintje érdemben alacsonyabb az EU-átlagnál, és alacsonyabb az eurózóna perifériájának országainál is, ahhoz azonban, hogy ez az előny kiaknázható legyen kiszámítható, befektetőbarát üzleti környezet kell - fejtette ki.

A banki finanszírozási forrásokról szólva elmondta, hogy azok a válság hatására beszűkültek, és bár a térségre jellemző külföldi forráskiáramlás fokozatosan lecseng, de középtávon az európai bankok mérlegalkalmazkodása miatt továbbra sem várható, hogy jelentős források elérhetővé válnak a bankrendszeren keresztül. A belföldi finanszírozási források közül a lakossági megtakarításoknak egyelőre nem kedvez az általánosan alacsony kamatszínvonal.

Az Erste marad Magyarországon

Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója a konferencián a magyarországi banki hitelezésről szólva elmondta, hogy továbbra is alacsony a hitelkereslet, és ezen egyelőre nem tud változtatni az alacsony alapkamat sem. A lakossági hitelezés jelenleg a 2008-as szint alig 20 százalékát teszi ki. A vállalati hitelezés, amely lassabban csökkent, mint a lakossági, némileg emelkedett az MNB növekedési hitelprogramjának hatására, és remélhetőleg ez a trend 2014-ben is folytatódni fog.

Kijelentette, hogy a bankok szeretnének hitelezni Magyarországon, de a drasztikus keresletvisszaesés miatt ez sokkal nehezebb. Hozzátette, hogy a hitelezés lassulása a bankszektor jövedelmezőségére is káros hatással van. Megjegyezte, hogy nem sok szolgáltatási vagy iparág bírná azt elviselni, hogy néhány éven belül négyötödére csökkenjen a kibocsátása.

A külföldi bankok esetleges kivonulásáról szóló híresztelésekre reagálva Jelasity Radován megerősítette, hogy az Erste Bank továbbra is aktív szeretne maradni Magyarországon. Hozzátette: ennek legfőbb bizonyítéka, hogy az elmúlt években is vásárolt például privátbanki üzletágakat itt. Kifejtette, hogy a bankcsoport fő üzleti célpontja a kelet-közép-európai térség, és a cég hozzászokott, hogy ebben a régióban a politika gyakran változik.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.