2003. június 10. 07:01

Az euró nagy-britanniai bevezetése előtt öt fő gazdasági területen elvégzett előzetes hatásvizsgálat közül három egyértelműen negatív eredménnyel zárult, egy kérdőjeles, egy "vizsga" pedig sikerült - közölte hétfőn a londoni alsóházban a brit pénzügyminiszter, aki megerősítette kormánya elvi elkötelezettségét a majdani eurótagság mellett, és közölte, hogy a kérdésben megígért népszavazás törvényhozási előkészületei az ősszel megkezdődnek.

A foglalkoztatási és növekedési feltételcsoportban a leglátványosabb a különbség a brit és az euróövezeti gazdaság között, az előbbi javára. A 2003-2004-es pénzügyi év költségvetésébe a brit kormány egyebek mellett 2,5-3,0 százalékos gazdasági növekedést, valamint 4 százalék alatti munkanélküliséget állított be; a növekedési előrejelzés csaknem a háromszorosa, a munkanélküliségi jóslat a fele a jelenlegi valutauniós átlagnak.

A vizsgált területek közül - éppen ezért - a pénzügypolitikában sincs meg az összhang. Az Angol Bank februárban - jelentős meglepetést okozva a Cityben - negyed százalékponttal 3,75 százalékra, 1955 óta nem látott mélységbe csökkentette irányadó kéthetes repókamatát, azonban még ez is 1,75 százalékponttal magasabb az euróövezeti irányadó rátánál, a kéthetes repótendereken alkalmazott igénybenyújtási kamatminimumnál, amely a legutóbbi monetáris ülésen végrehajtott fél százalékpontos, agresszív csökkentés után már csak 2,00 százalék.