2p

Több ponton módosult január 1-jével a számviteli törvény; a változtatások célja a jogharmonizáció mellett az egyszerűsítés, illetve a gyakorlat során felmerült kérdések rendezése volt.

A kettős könyvvitelt vezető, cégjegyzékbe bejegyzett vállalkozóknak az idei évtől elektronikusan kell közzétenniük éves beszámolójukat annak érdekében, hogy a beszámolók a lehető legrövidebb időn belül megismerhetővé váljanak. A vállalkozók az elektronikus közzététellel egyben cégbírósági letétbe helyezési kötelezettségüknek is eleget tesznek. Az új szabályokat a 2008-ban indult üzleti évről készült beszámolókra kell alkalmazni, vagyis, amikor a mérleg fordulónapja 2008. december 31-e vagy későbbi időpont.

A társaságok adminisztrációs terheit csökkenti, hogy az előtársasági időszakról, mint önálló üzleti évről 2008-tól már nem kell külön beszámolót készíteni abban az esetben, ha a cég vállalkozási tevékenységét még nem kezdte meg, és a bejegyzésre az üzleti év mérleg fordulónapjáig sor került. E feltételek teljesülése esetén adóbevallásokat sem kell készíteni az előtársasági időszakra. További egyszerűsítés, hogy a vevőnként/adósonként kisösszegű követelések utáni értékvesztést csoportonként, egy összegben lehet kimutatni és elszámolni.

A devizakülföldi társaságok, az európai gazdasági egyesülések, az európai részvénytársaságok és az európai szövetkezetek, illetve a számviteli törvény alapján arra jogosult vállalkozások január 1-jétől bármilyen, a létesítő okiratban rögzített devizában elkészíthetik éves beszámolójukat. A devizában történő könyvvezetésre és beszámoló-készítésre való áttérésre azonban csak az üzleti év végén, a mérleg fordulónappal kerülhet sor.

A kiegészítő mellékletben ezután be kell mutatni azon kapcsolt felekkel lebonyolított ügyleteket, amelyek bemutatásáról a számviteli törvény külön nem rendelkezik, ha ezek lényegesek és nem a szokásos piaci feltételek között valósulnak meg. Ez - csakúgy, mint a vállalatirányítási nyilatkozat üzleti jelentésben való közzétételének megkövetelése azon társaságok esetében, amelyek átruházható papírjaival szabályozott piacon (jellemzően tőzsdén) kereskednek - az uniós előírásoknak való megfelelést szolgálja.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!